Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Християни західного обряду святкують Великдень, а християни східного – Вербну неділю

Через карантин, викликаний пандемією коронавірусу, святкові богослужіння люди дивитимуться онлайн або по телевізору.

pixabay.com.

Християни західного обряду святкують Великдень, а християни східного – Вербну неділю

Час святкування Великодня був встановлений Першим Вселенським собором у 325 році. Після реформи календаря у ХVI столітті католики і православні почали відзначати свято Воскресіння Христового в різні дати Так, християни західного обряду відзначають цього року Великдень 12 квітня, а східного – 19 квітня.

У неділю, 12 квітня, християни західного обряду відзначають одне з найважливіших свят у році – Великдень або свято Воскресіння Христового. У цей день християни згадують події, описані в Євангелії: в п'ятницю Ісус був розп'ятий, а в неділю – воскрес.

Як нагадує видання «Дзеркало тижня», відзначати Великдень прийнято в сімейному колі, головними стравами святкового столу є кролик, курка або індичка. Символами свята є вогонь і великодні яйця, які символізують початок нового життя. Яйця розфарбовують в різні кольори. Ще одним символом свята є Великодній кролик. Діти вірять в те, що кролик ховає в своє гніздо різнокольорові шоколадні яйця, які дістаються слухняним дітям. У США і країнах Західної Європи пошук великодніх яєць є одним із найулюбленіших занять дітей.

Сьогодні ж, 12 квітня, християни східного обряду відзначають свято Входу Господнього в Єрусалим або Вербну неділю. Вже на наступний день, 13 квітня, починається Страсний тиждень або Велика седмиця, яка закінчується Великоднем. Вербну неділю традиційно відзначають за тиждень до Великодня або в останню суботу Великого посту.

Історія свята описана в Євангелії. В неділю Ісус в'їхав до Єрусалиму. Напередодні, в суботу, у місті Віфанії він воскресив Лазаря, довівши тим самим, що він є сином Бога. Дізнавшись про воскресіння, мешканці Єрусалиму вітали Христа вигуками «Осанна!», якими в ті часи зустрічали тільки царя. Вони вистилали шлях Ісуса пальмовими гілками, які і стали символом свята. У нашому кліматі пальми не ростуть, тому ще на Русі їх замінили гілками верби. Традиційно, гілки верби святили у церкві та зберігали вдома цілий рік. 

У цей день прийнято відвідувати церковні служби. Через карантинні обмеження цього року масові зібрання заборонені, але церкви транслюють богослужіння онлайн.

У цей день прийнято відвідувати церковні служби. Через карантинні обмеження цього року масові зібрання заборонені, але церкви транслюють богослужіння онлайн.

Telegram Channel