Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Маневицький музей добудовують для човна-довбанки

Унікальний човен-довбанку знайшли влітку 2015 року у Стиру в урочищі Гострий Кут, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району.

Фото Петра Хомича

Маневицький музей добудовують для човна-довбанки

В новозбудованому приміщенні музею планують відкрити художню галерею та проводити суспільно-резонансні презентації

«З моменту запровадження карантину стало відомо про наміри уряду радикально скоротити видатки держбюджету на культуру, залишивши лише кошти на утримання інституцій, але попри всі негаразди реконструкція Маневицького краєзнавчого музею продовжується (хоча роботи ще багато), а також розробляється наукова концепція та пишуться тематико-структурний і тематико-експозиційний плани. Музею передаються нові артефакти, -повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці директор Петро Хомич. - З метою виготовлення облікової документації, працівники Маневицького краєзнавчого музею, вже в новому приміщенні музею одного експоната «Маневицького човна – моноксила» будуть детально здійснювати обстеження унікального експоната, проводити консерваційні, реставраційні роботи, первинну реєстрацію та повну наукову інвентаризацію (обміри, ескізні замальовки, робочі креслення у різних проекціях і т.д).

Унікальний човен-довбанку знайшли влітку 2015 року у Стиру в урочищі Гострий Кут, між селами Старосілля та Копилля Маневицького району. 

Результатом проведених натурних обстежень автентичного човна стане підготовка наукових публікацій та розширення співпраці у науково-дослідницькій роботі з науковими інституціями України та зарубіжжя, що дозволить у майбутньому проводити спільні наукові семінари та конференції.

В новозбудованому приміщенні музею, ми також плануємо відкрити художню галерею та проводити суспільно-резонансні презентації. Традиційними предметами презентацій мають стати відкриття різноманітних виставок, проведення майстер-класів, випуск нових каталогів та альбомів, книг відомих вчених та місцевих поетів, нових археологічних знахідок, переданих до музею експонатів та ін.

Подальший розвиток музею спонукає нас, до пошуку нових форм і видів роботи з дитячою аудиторією - майбутніми відвідувачами, де можна буде реалізовувати науково-освітні та культурно-просвітницькі програми для школярів.

Майбутнє музею ми бачимо в перетворенні його в науковий і духовний центр Волинського Полісся, для виконання його соціальних функцій, адже національна культурна спадщина та її складова - пам’ятки історії та культури відіграють важливу роль у розбудові незалежної Української держави, відродженні духовності та історичної пам’яті.

Telegram Channel