Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку є 125 пам’яток національного та місцевого значення

Замок – найвідоміша пам’ятка не лише Луцька, але й Волині.

Фото lutskrada.gov.ua.

У Луцьку є 125 пам’яток національного та місцевого значення

Сьогодні – Міжнародний день пам’яток і визначних місць

18 квітня є Міжнародним днем пам'яток, який відзначають з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць. Він спрямований на привернення уваги до історичної спадщини, її унікальність та потребу збереження.

Нині в Луцьку є 125 пам’яток архітектури та історії, із яких чверть сотні – пам’ятки національного значення, інформує Луцька міська рада.. Більшість із цієї групи сконцентровані в Державному історико-культурному заповіднику. Це найбільші і найдавніші об’єкти, які мають велику історичну та архітектурну цінність. Свого часу вони були центральними спорудами, які мали велике значення у житті луцького соціуму. Переважно це культові та оборонні споруди, найдавніші кам’яниці.

Більшість із цієї групи сконцентровані в Державному історико-культурному заповіднику. Це найбільші і найдавніші об’єкти, які мають велику історичну та архітектурну цінність. Свого часу вони були центральними спорудами, які мали велике значення у житті луцького соціуму.  

Інша частина пам’яток мають місцеве значення. Переважно вони репрезентують життя і розвиток міста впродовж ХІХ-ХХ століть. Це пам’ятки архітектури в часи перебування Луцька у складі різних держав. Тому масив цих пам’яток дуже розмаїтий.

Закон України «Про охоронну культурної спадщини» та суміжні з ним нормативно-правові акти передбачають механізми взаємодії і ставлення до культурної спадщини громадян, державні органи та органи місцевого самоврядування. На сьогодні всі такі об’єкти на території Луцька є обліковані. Ведеться робота з підписання охоронних договорів з усіма власниками та орендарями пам’яток, де прописані чіткі вимоги і охоронні заходи.

Пріоритетний напрям роботи – збільшення кількості пам’яток культури та історії в місті. Для цього створена Програма обліку об’єктів культурної спадщини. Перспектива збереження цих об’єктів  дасть можливість не тільки виконати вимоги закону, а й дозволить використати їх для розвитку міської культури загалом і туризму.

Telegram Channel