Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Географічний центр Європи та найглибша у світі станція метро: надзвичайна Україна у фактах

«Арсенальна» проходить під землею на глибині 105 метрів.

Фото Панорама

Географічний центр Європи та найглибша у світі станція метро: надзвичайна Україна у фактах

Цікаві факти про Україну, які мало кому відомі

Найперша Конституція в світі була створена українцем Пилипом Орликом. 5 квітня 1710 року його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день ним було оголошено «Конституцію прав і свобод війська Запорізького», пише «Ukrainian People».

У 1934-му в Парижі на конкурсі краси мов українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. Мелодійність же української визнана другою найгарнішою серед мов світу після італійської. Наша мова є однією з найпоширеніших мов в світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов ) і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської. З точки зору лексики найближчими до української є білоруська (84%) і польська (70%) мови

Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера «п», на яку починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною - «ф».

Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю і дуже цінні.

Перший друкований буквар, виданий українським автором, мав назву «Наука до читання й розуміння слов’янського письма». Він вийшов в світ у Вільні (суч. Вільнюс) в 1596 році стараннями Лаврентія Зизанія. До книжки було додано словник, який містив 1061 слово. Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574-го у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 року зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США).

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.). Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

З дванадцяти лавр світу 4 знаходяться в Україні. Три православні та одна греко-католицька.

Географічний центр Європи знаходиться в Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат.

Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 «Мрія».

Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 році Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду.

Перша гасова лампа винайдена у Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 році. Тоді ж у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при її освітленні.

Найглибша у світі станція метро знаходиться у Києві – це «Арсенальна». Вона проходить під землею на глибині 105 метрів.

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем.

Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні – Олешківська. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від Херсону.

Україна входить до сімки передових виробників рослинної олії, картоплі, цукру та свинини.

Географічний центр Європи знаходиться в Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат.

Telegram Channel