Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
7 жителів Камінь-Каширщини покарали за спалювання сухостоїв

В райдержадміністрації відбулася комісія ТЕБ та НС.

Камінь-Каширська РДА.

7 жителів Камінь-Каширщини покарали за спалювання сухостоїв

З початком весни в Камінь-Каширському районі відчутно загострилася ситуація з виникненням пожеж. Все через те, що люди продовжують підпалювати суху траву та будь-які залишки рослинності

На офіційних сторінках органів влади, у соціальних мережах розміщуються різного роду листівки, повідомлення-застереження, які нагадують про адміністративну відповідальність за вчинення зумисного підпалу. Таким чином намагаються достукатись до емоцій людей, зазначаючи, що спалювання сухої рослинності може перерости у неконтрольоване горіння, котре загрожує знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, лісових насаджень. Крім того, вогонь знищує потомство тварин, рослини, а також мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, руйнується екосистема поля.

Про заходи щодо протидії пожежам в природних екосистемах йшлося під час чергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання комісії провів сьогодні, 24 квітня 2020 року, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік.

За словами начальника Камінь-Каширського районного відділу управління ДСНС у Волинській області Андрія Багнюка, ситуація з підпалами сухої трави дійсно напружена. На осередки вогнищ акумулюється максимум сил та техніки. Станом на сьогодні на території району виникло 42 пожежі, внаслідок яких загинула одна особа та ще одна травмована. Окрім того, зареєстровано 10 пожеж в природних екосистемах. Поруч із тим, в результаті проведення щоденних рейдів до адміністративної відповідальності притягнуто 7 осіб (жителі міста Каменя-Каширського, сіл Черче, Хотешів, Ворокомле, Раків Ліс).

– Кожне загоряння – це результат необдуманих дій людей. Зазвичай, вони не замислюються про їх наслідки. Пожежонебезпечний період триває, а тому краянам слід бути свідомими та обережними, – наголосив Андрій Миколайович.

Станом на сьогодні на території району виникло 42 пожежі, внаслідок яких загинула одна особа та ще одна травмована.

Відтак, члени комісії зосередилися на обговоренні додаткових превентивних заходів. В першу чергу, мова йшла про зміни в законодавстві та збільшення розмірів штрафів. 

Нагадаємо, що 13 квітня 2020 року Верховна Рада затвердила зміни у Кримінальному кодексі та Кодексі України про адмінправопорушення, які посилюють відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України. Законопроєктом, який набув чинності 17 квітня, у 18 разів збільшується розмір штрафів за забруднення повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої трави.

Тож члени комісії пропонують активізувати профілактичну роботу, притягувати до відповідальності винних осіб, залучати громадськість до протоколювання випадків підпалів. Окрім того, органам місцевого самоврядування – організувати виконання заходів з протипожежного захисту; лісівникам – продовжити цілодобовий моніторинг у природних екосистемах, забезпечити створення та оновлення у лісових масивах мінералізованих смуг, протипожежних розривів; правоохоронним органам – проведення рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних лісових масивів і торфовищ для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки.

– Нині важливо працювати на спільний результат, адже від цього залежить екологічна ситуація в районі, – резюмував перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік.

Джерело: Камінь-Каширська РДА
Telegram Channel