Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коронавірус заблокував знамените село Зоря на Рівненщині

У розбудованому легендарним аграрієм Володимиром Плютинським(1927–2009) населеному пункті – тепер блокпости і комендантська година.

Фото rivne1.tv.

Коронавірус заблокував знамените село Зоря на Рівненщині

Щоденно стежимо за офіційними повідомленнями про кількість виявлених випадків коронавірусної хвороби. Станом на вчорашній ранок у нашій країні їх було зафіксовано 9 866, 250 – летальні, 1103 пацієнти одужали. Приріст інфікованих за добу – 456, що більше, ніж за попередню. Втім, скільки людей насправді вже «познайомилися» з COVID-19 – перенесли захворювання у легкій формі або безсимптомно – не знає ніхто

На обстеженні медиків економити гріх

За минулу добу на Волині було зареєстровано 11 нових випадків COVID-19: Горохівський район (4), місто Нововолинськ (3), Ковельський район (2), Луцьк (1), Ківерцівський район (1). Загалом на 29 квітня в області ми мали 271 особу з цим діагнозом, який підтверджено лабораторно методом ПЛР. Одужало 55 людей. Шість випадків хвороби завершились летально.

На Рівненщині за попередню добу додалося 42 інфікованих COVID-19, на вчорашній день там було відомо про 598 випадків зараження коронавірусом, із них 14 летальних і 57 одужало. Серйозний спалах стався «під боком» у волинян – у селі Зоря Рівненського району.

За офіційними даними, там захворіло 25 жителів: чотирьох госпіталізовано, у решти – легкий або середній стан важкості. Аби зупинити поширення збудника, діє особливий режим в’їзду та виїзду з населеного пункту. Місцеві дороги заблоковано. Встановлено 3 блокпости, рух транспорту обмежено. З 20.00 до 8.00 в селі заборонено виходити з дому.

До речі, Рівненщина належить до тих регіонів, де зафіксована найбільша кількість захворювань, а це – у Києві, Київській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

– Спостерігається дуже чітка тенденція – саме у цих регіонах зроблено найбільше тестувань. Якщо проведено понад 3000 тестувань, то є близько 20 відсотків позитивних випадків. Це наслідок якісного виявлення хвороби, епідрозслідування й ефективної роботи в таких вогнищах, – зазначила очільниця Рівненського обласного центру громадського здоров’я Олена Гандзюк під час брифінгу кілька днів тому. На той час у сусідів було виконано 3200 ПЛР-тестів.

На Волині методом ПЛР на виявлення вірусу COVID-19 на вчорашній ранок було всього обстежено 1887 осіб. За весь період спостереження коронавірусну хворобу виявлено: Луцьк – 79 випадків, Нововолинськ – 44, Старовижівський район – 41 випадок, Ківерцівський і Ковельський – по 23, Горохівський – 18, Луцький – 13, Володимир-Волинський – 11 випадків. В інших районах – менше інфікованих, а у Любомльському та Любешівському їх не зафіксовано.

Відомо, що з початку пандемії в Україні заразилися 1976 медпрацівників, з них 78 – на Волині (29% від усіх зареєстрованих випадків). У Рівненській області серед хворих на COVID-19 –127 медиків.

З початку пандемії в Україні заразилися 1976 медпрацівників, з них 78 – на Волині і 127 – на Рівненщині.

Там понад три тижні тому було прийнято рішення обстежувати працівників лікувальних закладів у три черги. Усіх, хто контактує з пацієнтами, ретельно «просіюють» всупереч протоколам МОЗ. І, напевне, це правильна тактика.

Хоча вважають, що COVID-19 поблажливий до дітей, занедужало 672 маленьких українців, в тому числі 27 – в нашій області.

На Волині на стаціонарному лікуванні перебуває 51 особа (19%), у тому числі 2 дитини та 5 медичних працівників. Амбулаторно одержують допомогу 159 хворих, із них 23 дитини, 44 медичні працівники.

«Де можна перевіритися, щоби спати спокійно»

Зателефонувала до редакції наша читачка, пояснила, що у лютому перенесла ГРВІ, але коли зіставила симптоми коронавірусної інфекції зі своїми, то почала сумніватися у попередньому діагнозі.

– Думаю, в мене був COVID-19. Але як це довести? Чи можна зробити у Луцьку аналіз і одержати відповідну довідку, щоб я даремно не сиділа на карантині, а могла поїхати кудись на роботу? – запитувала жінка.

На жаль, пройти таке обстеження усім охочим й отримати офіційний документ про перенесену коронавірусну інфекцію сьогодні навряд чи можливо.

Цими днями головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що перші ІФА-тестування (імуноферментний аналіз) на наявність у людей антитіл до COVID-19 почнуть робити в Одеській та Сумській областях. Раніше повідомлялося, що в нас планують проводити масове тестування у формі імуноферментного аналізу, щоб визначити наявність імунітету до коронавірусної хвороби. Яким саме чином будуть це робити, вирішать після консультацій із вченими та експертами ВООЗ.

Нерідко скаржаться люди і на те, що їм відмовляють у ПЛР-тестуванні, що нині вважається єдиною підставою для встановлення діагнозу «коронавірусна хвороба». Так звані «швидкі» тести до уваги не беруть через значний відсоток хибних результатів. Обстеження на COVID-19 методом ПЛР здійснюють в Україні 46 лабораторій, включно з приватними. Згідно з наказом МОЗ, тестуванню підлягають лише ті, кому встановлено підозру на COVID-19; хто контактував із пацієнтом із підтвердженим цим діагнозом; хворі із пневмонією; медпрацівники (кожні 5 днів); пацієнти, що одужали (для зняття діагнозу). Можна звернутися у приватні лабораторії, але там проведення ПЛР-дослідження  влетить у копієчку.

Можна звернутися у приватні лабораторії, але там проведення ПЛР-дослідження  влетить у копієчку.

Безкоштовно перевірити всіх громадян України, як це збираються зробити, приміром, у Люксембурзі, наразі неможливо. У цій маленькій країні планують протестувати все населення країни (близько 614 000 людей) протягом наступного місяця, там є потужності для здійснення до 20 000 досліджень на день. В Ізраїлі проводять за тиждень до 300 тисяч аналізів на коронавірус, або 34 971 на 1 мільйон населення.

В Україні ж, як повідомляє Центр громадського здоров’я, з початку спостереження досліджено всього 104 544 зразки методом ПЛР. «Ми плануємо збільшувати кількість ПЛР-тестів для того, щоб мати реальну картину…Завдання, яке стоїть на сьогодні, – найближчим часом довести цю кількість на добу до 8–10 тисяч», – пообіцяв нещодавно очільник МОЗ Максим Степанов.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel