Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Німецькі вчені визначили найкращий засіб від похмілля

Дослідники повідомили, що ті, хто приймав добавку без рослинних екстрактів, не показали покращень у симптомах.

Фото pixabay.com.

Німецькі вчені визначили найкращий засіб від похмілля

Також результати їхньої роботи ставлять під сумнів деякі сучасні теорії про причини похмілля

Найкраще для зняття симптомів похмілля підходить поєднання різних фруктів, листя та корінців. Такого висновку дійшли вчені з Інституту молекулярної фізіології Університету Йоханнеса Гутенберга в Майнці. Дослідження, опубліковане в British Medical Journal, також передбачає, що сучасні теорії про причини похмілля, як-от зневоднення і втрата електролітів, можуть бути помилковими, пише ТСН з посиланням на Independet.

У дослідженні взяли участь 214 здорових питущих людей віком від 18 до 65 років. Вони були розділені на три групи, усі з них пили алкоголь. Першій групі після цього дали «водорозчинні рослинні екстракти» разом з вітамінами і мінералами, другій – лише вітаміни і мінерали, і третій – плацебо. 

Результати показали, що вживання рослинних екстрактів найкраще бореться з поганим самопочуттям після вживання алкоголю. До складу цих рослинних екстрактів увійшли: барбадоська вишня (ацерола), опунція, гінкго білоба, верба і корінь імбиру. Щодо вітамінів і мінералів, то людям давали магній, калій, бікарбонат натрію, цинк, рибофлавін, тіамін і фолієву кислоту.

Вживання рослинних екстрактів найкраще бореться з поганим самопочуттям після вживання алкоголю.  

У піддослідних брали зразки крові і сечі та вимірювали артеріальний тиск до і після вживання алкоголю. Також людей «з похмілля» просили заповнити анкету і оцінити інтенсивність різних симптомів.  Аналіз всіх даних показав, що інтенсивність симптомів сильно розрізнялася серед учасників.

Ті, хто приймав повну добавку рослинних екстрактів, мінералів, вітамінів і антиоксидантів повідомляли про менш серйозні симптоми. Серед них середня інтенсивність головного болю була на 34% меншою, нудоти – на 42%, почуття байдужості – на 27%, а занепокоєння – на 41%. Водночас ніяких істотних відмінностей або полегшення не було зареєстровано для інших симптомів.

За словами авторів роботи, у попередніх дослідженнях повідомлялося про зв’язок поліфенольних і флавоноїдних з'єднань, що є в кожному з п'яти згаданих рослинних екстрактів, із приборканням фізіологічного впливу алкоголю. Але все ще не зрозуміло, в чому він полягає. «Механізми, що лежать в основі, ще належить з'ясувати і, безумовно, це вимагає подальшого вивчення», - пишуть автори.

Відсутність помітного впливу вітамінів і мінералів «передбачає, що алкоголь може не впливати на електролітний і мінеральний баланс, як прийнято вважати». 

Разом з цим дослідники повідомили, що ті, хто приймав добавку без рослинних екстрактів, не показали покращень у симптомах. Відсутність помітного впливу вітамінів і мінералів «передбачає, що алкоголь може не впливати на електролітний і мінеральний баланс, як прийнято вважати», сказали вони.

Аналіз також показав, що рівень вмісту води в організмі не були значно пов'язані з кількістю випитого алкоголю. «Наші результати показують, що викликане алкоголем збільшення виведення рідини не обов'язково призводить до значного процесу дегідратації», - сказали вони.

«Здається очевидним, що симптоми похмілля в основному викликані алкоголем і його метаболітами», - підсумовують дослідники.

Telegram Channel