Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Щоб врятувати Світязь, виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем

На проєктно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, проєктна група уже працює на місці.

Фото газета День.

Щоб врятувати Світязь, виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем

У зв'язку з погодніми умовами на Волині міліють річки, озера, падає рівень грунтових та артезіанських підземних вод

Про це розповів Суспільному заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в Волинській області Ростислав Кравчук, пише Район.Шацьк. За його словами, з початку року на Волині щомісяця випадало до 80% від норми опадів, у квітні випало тільки 15% опадів від норми. Через це, з його слів, міліє одне з найбільших озер України - Світязь. Подібне було у 1970-х роках.

«Біля Світязя є Копаївська осушувальна система, ми встановили там шандори і затримали воду. Більше ста тисяч кубів води було закумульовано в канавах. Але знайшовся якийсь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав та скинув воду. На сьогодні її набрати до того рівня, на якому вона була, в принципі неможливо», – зазначив Ростислав Кравчук.

Але знайшовся якийсь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав та скинув воду. На сьогодні її набрати до того рівня, на якому вона була, в принципі неможливо.

Поліпшити ситуацію з водністю Шацьких озер можна, зробивши реконструкцію меліоративних систем. На проєктно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, проєктна група уже працює на місці. «З початку тижня працює проєктна група на місці, вони там і будуть виконувати проєктні роботи по відновленню поки державної меліоратиіної мережі . Це - 15 гідротехнічних споруд, ремонт капітальний, і 43 кілометри каналів, роблять проєкт. Крім того, там ще є 187 кілометрів внутрішньогосподарської мережі меліоративної і і 162 споруди, які знаходяться на балансі сільських рад і Шацької ОТГ. Це вже буде другий етап, бо кошти великі, за нашими попередніми розрахунками на відновлення цієї господарської мережі потрібно понад 10 мільйонів гривень», повідомив посадовець.

Ростислав Кравчук розповів, якщо гроші на капітальний ремонт виділять, то частину робіт можна розпочати цього року.

Джерело: Район.Шацьк
Telegram Channel