Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині за тиждень двом дітям надали допомогу через укуси кліщів

На сьогодні в області встановлено майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз.

Фото ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

На Волині за тиждень двом дітям надали допомогу через укуси кліщів

Карантин у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні продовжено до 22 травня, але вже з 11 травня буде скасована частина обмежувальних заходів. Серед запланованих послаблень є: відкриття парків, скверів, зон відпочинку, літніх майданчиків тощо. Тому лікарі – епідеміологи вкотре нагадують, що плануючи відпочинок на природі не варто забувати про основні заходи профілактики захворювань, що передаються через укуси кліщів. Адже пік їх активності у природі припадає саме на квітень-травень та серпень-вересень

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом квітня звернулось близько 40 осіб (в тому числі 9 дітей).  У 65% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 35% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї та присадибних ділянках. Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень —  за медичною допомогою звернулось  9 осіб, в тому числі 2  дітей.

Самі по собі кліщі не є небезпечними, але їх укуси загрожують людині небезпечними хворобами, насамперед такими як  кліщовий вірусний енцефаліт та іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

Захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області носить спорадичний характер (за останні  2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році).

Захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області носить спорадичний характер (за останні  2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році).  А характерним і важливим для поширення хвороби є укус кліща під час перебування захворілих осіб на території  активно діючого природного осередку кліщового енцефаліту: на Волині це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території  К.Каширського та Ківерцівського районів.

На сьогодні в області встановлено майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області та має тенденцію до росту. У минулому році  відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018році). Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та м. Луцьку.

Звертаємо Вашу увагу, що лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснюється експрес — індикації борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Вартість такого дослідження становить —  75 грн. 84 коп. Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Джерело: ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».
Telegram Channel