Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хто у Нововолинську платитиме податки, якщо підприємства не працюють?

12 великих підприємств міста зупинили роботу.

Фото Pixabay.

Хто у Нововолинську платитиме податки, якщо підприємства не працюють?

У шахтарському місті за час карантину припинили виробничу діяльність дванадцять фірм

Традиційно Нововолинськ йде попереду інших населених пунктів області за багатьма економічними показниками. Найсуттєвіші з яких – це обсяг випуску й реалізації продукції на одного мешканця, сума іноземних інвестицій, вкладених у тутешні потужності, середня заробітна плата тощо. Однак зараз Нововолинськ, як і інші промислові населені пункти, потерпає від послаблення, а то й припинення виробничої діяльності суб’єктів господарювання. Більшість малого і середнього бізнесу, які, звісно, перебувають у кризовому стані, на єдиному податку. Тому й значної «погоди» для міського бюджету вони не робить.

А от щодо великих підприємств, то ситуація складніша. На час карантину, як повідомив заступник Нововолинського міського голови Олександр Громик, дванадцять з них зупинили свою діяльність, в тому числі дві шахти. В число таких увійшли також два ливарні заводи, ТзОВ «Імперія жирів», «Гарант», АТП, яке здійснює пасажирські перевезення, ПП«Пребена», та інші. Обмежений робочий тиждень на швейній фабриці, у видавничій групі «Формат», міській друкарні. Не важко здогадатися, як це може позначитися на поповненні міської казни. Якщо за перший квартал бюджет Нововолинська був виконаний маже на 110 відсотків, то на наступні місяці прогнози значно гірші.

Передбачають, що третина малого бізнесу збанкрутує. Це стосується, в першу чергу, туристичного, готельного та закладів харчування.

Ускладнюється ситуація й тим, що чимало асигнувань з окремих, раніше спланованих, інфраструктурних програм додатково було спрямовано на боротьбу з COVID-19. Чимало «нових» видатків перекинули на місцеві бюджети. Рятують освітянські, медичні та соціальні заклади, а також такі промислові «гіганти», як «БРВ – Україна», «Кроноспан», «Хан – Електробау Україна», «Птахокомплекс «Губин», які є найбільшими платниками податків.

В. о. начальника управління економічного розвитку та торгівлі Волинської облдержадміністрації Андрій Ткачук зазначив, що в області вимушено закрилися близько двадцяти крупних підприємств. Серед них є такі, які, до їх честі, не припинили виплачувати людям заробітну плату, або скерували своїх працівників у чергові відпустки. Щодо «дрібніших» господарників, то, їм, за словами економічних експертів, буде несолодко.

Передбачають, що третина малого бізнесу збанкрутує. Це стосується, в першу чергу, туристичного, готельного та закладів харчування. Тому вихід із кризи буде важким. Волинь теж, очевидно, не стане тут винятком. Надіємося, що допоможуть його пом’якшити виважені рішення, наша згуртованість і витримка.

Telegram Channel