Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи такою була церква у Карасині?

Храм у Карасині Маневицького району абсолютно не схожий на церкву, котру бачимо на цьому фото.

Фото зі сторінки ЦДВВ у Facebook.

Чи такою була церква у Карасині?

Духовну святиню на початку листопада 1943 року спалили німці

Цією фотосвітлиною поділився у мережі «Фейсбук» Центр дослідження і відродження Волині. Під нею підпис: «Храм у селі Карасин (Камінь-Каширський район, Волинь). 1916 рік».

А цікаве це фото тим, що досі у друкованих джерелах годі було знайти зображення православного храму у Карасині Камінь-Каширського району. Річ у тому, що духовну святиню на початку листопада 1943 року спалили німці. Тоді ж карателі знищили до останньої хати села Карпиліка та Карасин.

Храм у Карасині Маневицького району абсолютно не схожий на церкву, котру бачимо на цьому фото.  

Однак небезпідставно виникає сумнів: чи, бува, не про інший Карасин у даному разі ведеться мова, зокрема, той, що у Маневицькому районі? Чи не переплутав хтось випадково підпис, поставлений під фото у свій час? Так ось, щодо першого сумніву: храм у Карасині Маневицького району абсолютно не схожий на церкву, котру бачимо на цьому фото. Отже можна вважати, що на перше запитання відповідь знайшли. Щодо другого — то все може бути.

Однак і тут не все так безнадійно. Автор фото, зробленого у 1916 році, одночасно зазнімкував кладовище у сусідньому селі Стобихівка та зробив знімок церкви у Черемошне Ковельського району, що теж по сусідству. Тож, якщо розмірковувати логічно, дану церкву фотограф ймовірно міг сфотографувати саме у камінь-каширському Карасині.

Але це поки що гіпотези і припущення. Хотілося б знайти факти і свідчення, які були б незаперечними.

Петро ТРОФИМЧУК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel