Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Луцькі археологи братимуть участь у дослідженні на Хмельниччині

Зважаючи на насиченість культурного шару, вчені сподіваються на цікаві знахідки.

Фото зі сторінки НДЦ "РАС" у Facebook.

Луцькі археологи братимуть участь у дослідженні на Хмельниччині

Науковці мають вивчити частину багатошарового поселення Чаньків-1, на якому при попередньому обстеженні знайшли матеріали від епохи енеоліту до княжих часів

Археологи розпочали дослідження поблизу м. Дунаївці Хмельницької області. Роботи передують будівництву ІІІ-ої черги автомобільної дороги в обхід міста, інформує Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

За кілька тижнів експедиція Рятівної археологічної служби має вивчити частину багатошарового поселення Чаньків-1, на якому при попередньому обстеженні знайшли матеріали від епохи енеоліту (3,5 тис. років до н.е.) до княжих часів (XI-XIII ст). Зокрема, тут виявили старожитності трипільської та черняхівської культур.

Пам’ятка відома ще з 1980-х років. Її відкрив місцевий археолог Володимир Захар’єв. У 2011 році, ще на етапі розроблення проєкту будівництва дороги, поселення було повторно обстежене науковцями.

Пам’ятка відома ще з 1980-х років. Її відкрив місцевий археолог Володимир Захар’єв. У 2011 році, ще на етапі розроблення проєкту будівництва дороги, поселення було повторно обстежене науковцями, які запропонували дорожникам виконати превентивні археологічні розкопки. На жаль, у 2013 році, без попереднього дослідження, частину пам’ятки зруйнувала будівельна техніка. Попри це, зважаючи на насиченість культурного шару, вчені сподіваються на цікаві знахідки.

Команда, яка працює зараз на об’єкті складається з дослідників зі Львова, Києва, Луцька, Дубна, Хмельницького та Кам’янця-Подільського. Її очолює кандидат історичних наук завідувач відділу археології ранніх слов’ян Інституту археології НАН України Олег Петраускас.

Замовником робіт є Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області.

Telegram Channel