Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Ковелі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Меморіальну стелу «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору» було встановлено за сприяння Івана Омелянюка.

Фото kovelrada.gov.ua.

У Ковелі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Представники влади поклали квіти до меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору»

У третю неділю травня в Україні - День пам’яті жертв політичних репресій. Міський голова Олег Кіндер, секретар міської ради Віра Федосюк, заступник міського голови Ігор Прокопів поклали квіти до меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору». Про це повідомляє Ковельська міська рада.

«Політичіні репресії — це ще одна трагедія нашого народу. Жителів України винищували за соціальною, національною, політичною, релігійною, культурною ознаками. Скільки всього українців стали жертвами в роки радянської окупації достеменно не відомо. Давайте берегти і шанувати їх пам’ять», - зазначив Олег Кіндер.

У Ковелі свого апогею репресії сягнули 21-23 червня 1941 року. В ці дні у застінках НКВС, в’язниці, на цвинтарі було розстріляно біля двохсот чоловік. 

За інформацією директора історичного музею Маргарити Матвійчук, у Ковелі свого апогею репресії сягнули 21-23 червня 1941 року. В ці дні у застінках НКВС, в’язниці, на цвинтарі було розстріляно біля двохсот чоловік. Багатьох засудили за те, що вони не підтримували комуністичну ідеологію, за зв’язок з ОУН, просвітницьку роботу. Серед них був Іван Омелянюк, брат почесного громадянина міста Ковеля Івана Васильовича Омелянюка. Саме за його сприяння і було встановлено меморіальну стелу «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору».

У Ковелі у 1948-1951 роках діяв пересувний табір. З нього майже 10 тисяч людей ешелонами відправили у Сибір. Серед них було понад 320 ковельчан. Після відбуття покарання їм не дозволялось повертатись на Батьківщину.

Представники міської влади хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто постраждав від політичних репресій.

Telegram Channel