Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На аукціоні виставили шматок Місяця вартістю 2,5 мільйона доларів

Це п’ятий за розміром метеорит з усіх відомих.

Фото Christie's.

На аукціоні виставили шматок Місяця вартістю 2,5 мільйона доларів

13-кілограмовий метеорит впав на Землю в пустелі Сахара

Аукціон «Крісті» пропонує для продажу шматок єдиного природного супутника Землі приблизно за 2,5 мільйона доларів. Це п’ятий за розміром метеорит з усіх відомих. Про це повідомляє news.artnet.com.

Місячний метеорит, названий NWA 12691, важить більше 13 кілограмів. Його виявили два роки тому в Західній Сахарі, біля кордонів Алжиру та Мавританії. Ймовірно, камінь відокремився від Місяця після зіткнення з астероїдом чи кометою і потрапив на Землю сотні чи навіть тисячі років тому.

«Це, мабуть, найбільший екземпляр, який коли-небудь потрапляв на ринок, – заявив керівник відділу науки та природничої історії «Крісті» Джеймс Гіслоп. – Щоразу, коли я бачу його на складі, мене вражають його розміри. Можливість потримати в руках частинку іншого світу – це те, чого ніколи не забудеш».

Місячний камінь – найрідкісніша речовина на Землі. Людям відомо лише про близько 630 кілограмів, 396 з яких були повернуті космонавтами під час місій «Аполлон» у 1960-х та 1970-х роках. 

Місячний камінь – найрідкісніша речовина на Землі. Людям відомо лише про близько 630 кілограмів метеоритів. Ще 396 кілограмів були повернуті космонавтами під час місій «Аполлон» у 1960-х та 1970-х роках. «Усі вони зручно помістилися б у дуже маленькій машині», – сказав Гіслоп.


Метеорит складається з рідкісних і невідомих мінералів та газів.
 

Оригінальність NWA 12691 підтвердив Тоні Ірвінг, провідний фахівець з класифікації місячних метеоритів. Як і інші речовини, що появилися на Місяці, він складається з рідкісних і невідомих мінералів та газів, а зовнішні має сріблястий відтінок.

«Крісті» також пропонує десяток менших залізних метеоритів. Очікують, що ця колекція буде продана приблизно на 1,75 мільйона доларів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel