Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
«Європейська Солідарність» вимагає відкликати законопроект, який легалізує паспортизацію Росією ОРДЛО

Європейська солідарність б'є на сполох через законопроєт про подвійне громадянство.

Фото ЄС.

«Європейська Солідарність» вимагає відкликати законопроект, який легалізує паспортизацію Росією ОРДЛО

«Європейська Солідарність» вимагає від Зеленського відмовитись від намірів запровадити подвійне громадянство в Україні і відкликати поданий ним законопроект. Про це сказала народна депутатка фракції «Європейська Солідарість» Вікторія Сюмар на брифінгу у Верховній Раді

Вона зауважила, що законопроект про подвійне громадянство насправді з’явився вже декілька місяців тому. Декілька разів він стояв у порядку денному і декілька разів знімався з розгляду.

«Цей законопроект, який, на жаль, підписав президент Володимир Зеленський, прямо порушує Конституцію України, зокрема статтю 4, яка визначає, що в Україні діє єдине громадянство», – підкреслила депутатка.

За її словами, законопроект передбачає цілу низку новел, які дають можливість фактично узаконити подвійне або й потрійне громадянство і мати стільки паспортів, скільки ви хочете.

«Законопроект передбачає, що з діючого законодавства забирається норма, яка говорить про те, що якщо людина набуває громадянства іншої країни – це є підставлю для позбавлення її українського паспорту. Ця норма вилучається», – пояснила Вікторія Сюмар.

«Справа в тому, що коли ці люди отримували російський паспорт український паспорт вони не здавали. Вони отримували російські паспорти в обмін на так звані паспорти ЛНР/ДНР. Таким чином, ці люди сьогодні володіють як українськими, так і російськими паспортами».

Представниця фракції «Європейська Солідарність» наголосила на наслідках, до яких може призвести ухвалення цього законопроекту.

«Ви добре знаєте, що на території ОРДЛО – тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія започаткувала величезну програму як надати українським громадянам російські паспорти. Багато сотень тисяч українців там отримали російські паспорти», – зазначила Вікторія Сюмар.

«Справа в тому, що коли ці люди отримували російський паспорт український паспорт вони не здавали. Вони отримували російські паспорти в обмін на так звані паспорти ЛНР/ДНР. Таким чином, ці люди сьогодні володіють як українськими, так і російськими паспортами», – додала вона.

Сюмар наголосила: «Це означає, що люди з російськими паспортами змогли би і обирати своїх представників в органи влади України і навіть обиратися».

Крім того, вона пояснила, що законопроект про подвійне громадянство визначає перелік органів влади, де не могли працювати люди з подвійним громадянством, зокрема Рада національної безпеки і оборони, Генеральний штаб, Державна комісія з цінних паперів.

«Однак Верховна Рада України в цей перелік не попадала, тобто фактично люди з подвійним потрійним громадянством могли бути депутатами Верховної ради України», – зазначила Вікторія Сюмар.

Представниця «Європейської Солідарності» наголосила: «Опозиція жорстко наполягала на тому, що такий законопроект суперечить Конституції і може призвести до вкрай негативних наслідків, і дозволяє інкорпорувати російські сценарії в українську публічну політику, що може призвести до дуже поганих наслідків для України».

«Зараз цей законопроект зняли з порядку денного. Напевно дочитали, зрозуміли загрози. Але ми вимагаємо, щоб цей законопроект був відкликаний президентом України. Тільки так цієї загрози насправді можна позбутися, щоб не сталося так, що його винесуть на розгляд у якийсь незручний момент», – заявила Сюмар.

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel