Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Держава заборгувала маневицьким «чорнобильцям» понад 590 тисяч гривень

Суди стають на бік людей.

buknews.com.ua

Держава заборгувала маневицьким «чорнобильцям» понад 590 тисяч гривень

Народний депутат Ірина Констанкевич вимагає від Уряду вжити заходів щодо забезпечення належного фінансування виплат щомісячної грошової допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Нещодавно, у день річниці аварії на Чорнобильській АЕС, про забезпечення належного захисту чорнобильців згадували чи не всі високопосадовці. Однак, на практиці у більшості випадків ці слова так і лишаються не підкріплені жодними діями. А люди вимушені захищати свої права навіть через суди. Не винятком є і ситуація щодо забезпечення права цієї категорії громадян на щомісячну грошову допомогу у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства. Лише у Маневицькому районі таких понад 31 тисяча, інформує на своїй сторінці у фейсбуці народний депутат Ірина Констанкевич. Про це йдеться у зверненні до парламентаря депутатів Маневицької районної ради.

Зазначену норму було скасовано Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII. Однак, Конституційний суд рішення в частині щодо цієї виплати визнав неконституційним.

Сума заборгованості перед жителями Маневицького району за рішеннями суду становить 590 241 гривня. Аналогічна ситуація і в двох інших «чорнобильських» районах - Камінь-Каширському та Любешівському, які також входять до 23 округу.

У той же час відсутні нормативні акти, які б регулювали розміри, порядок нарахування та виплати зазначеної вище щомісячної грошової допомоги. В результаті в управлінь соціального захисту відсутня передбачена законодавством України можливість для здійснення нарахування і виплати відповідної грошової допомоги з 17 липня 2018 року.

Відстоювати свої права люди вимушені у суді. Так, згідно із Постанови Великої Палати Верховного Суду від 11 грудня 2019 року зобов’язано управління праці та соціального захисту населення Овруцької районної державної адміністрації Житомирської області здійснити позивачу з 17 липня 2018 року нарахування та виплату зазначеної щомісячної грошової допомоги в розмірі 40% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на 1 січня календарного року.

Як інформує Ірина Констанкевич, за період з початку 2020 року по 15 травня до управління соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації надійшло 117 рішень Волинського окружного адміністративного суду, якими задоволено позовні вимоги громадян в даній категорії справ. Сума заборгованості перед жителями Маневицького району за рішеннями суду становить 590 241 гривня. Аналогічна ситуація і в двох інших «чорнобильських» районах - Камінь-Каширському та Любешівському, які також входять до 23 округу.

Щодо розв’язання даної проблеми скерувала депутатський запит до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому вимагаю:

розглянути звернення депутатів Маневицької районної ради щодо нарахування та виплати щомісячної грошової допомоги відповідно до статті 37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
вжити заходів щодо забезпечення належного фінансування виплат щомісячної грошової допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

 

 

 

 

Джерело: Ірина Констанкевич - офіційна сторінка
Telegram Channel