Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Запоріжжя знову відзначилося на всю Україну, і аж ніяк не позитивно

Замість коронавірусу запоріжжю погрожує інше інфекційне захворювання.

Фото з сайту izaporizhets.com.

Запоріжжя знову відзначилося на всю Україну, і аж ніяк не позитивно

Поки вся країна (та й весь світ теж) борються з коронавірусом, і до того ж досить успішно, в місті «розцвітають» такі інфекції, про які в цивілізованому світі давно забули

Спалах сальмонельозу сталося в Запоріжжі на минулому тижні. Причому це стало НП обласного масштабу, оскільки пов'язують його з громадським харчуванням. Нагадаємо - карантинні заходи, покликані зупинити коронавірус, досить жорстко регламентують правила роботи всіх закладів громадського харчування, і, вже звичайно, при їх дотриманні, повинні були вберегти людей і від сальмонельозу. Але, як відомо, щонайменше 12 осіб звернулися до медичних установ з симптомами розладу травлення. Сальмонельоз, як і інші кишкові інфекції, передається при тотальному недотриманні правил особистої гігієни, в першу чергу тими, хто готує їжу, а також вживає її. Як могло статися так, що навіть «коронавірусні» обмеження не змогли змусити кухарів працювати за стандартами якості (привіт Міністерству охорони здоров’я) тепер з'ясовуватимуть фахівці. Відомо, однак, що всі хворі харчувалися в одному закладі громадського харчування в одному зі спальних районів міста.

В гонитві за якісним лікуванням одного, обов'язково потрапляємо в яму в чомусь іншому. 

Літо - традиційна пора розквіту саме кишкових інфекцій. Цьому, як правило, сприяє відсутність сформованої у людей звички регулярно мити руки перед їжею і протягом дня, а також недотримання санітарних норм в численних забігайлівках швидкого харчування і стаціонарних кафе. Щорічно Запорізька обласна лікарня приймає на лікування десятки таких пацієнтів саме в літню пору. Але цей рік ризикує стати особливим навіть щодо заповнення ліжок в інфекціонці. Адже більшість потужностей лікарні і медичного персоналу виділені саме для хворих коронавірусом, тому хворіти іншими захворюваннями - досить ризиковано.

Відкритим залишається питання, як могли заразитися сальмонельозом майже півтора десятка людей, і які наслідки чекають працівників і власника тієї точки громадського харчування, яка стала джерелом поширення захворювання.

Літо - традиційна пора розквіту саме кишкових інфекцій.

Як відомо, економічна система України не витримує тиску, який чинить на неї карантин з коронавірусу, і тому було вирішено припинити його, посилаючись на відносно невисокі цифри кількості нових інфікованих і заповнення ліжок в інфекційних стаціонарах. Причому влада особливо пишається саме тим, що ліжок ще досить багато, як і відносно «вільного» медичного персоналу, а значить, є запас ресурсів для порятунку життів городян. Але, якщо регулярно допускати ситуації, схожі з тією, яка трапилася в Запоріжжі минулого тижня і призвела до того, що одномоментно були заповнені півтора десятка місць в інфекційній лікарні, то вона ризикує стати перевантаженою вже в найближчі дні і без участі коронавирусу. А це, в свою чергу, несе ризик для запоріжців, які захворіли на Ковід-19. Ось так і виходить, що в гонитві за якісним лікуванням одного, обов'язково потрапляємо в яму в чомусь іншому.

Джерело: izaporizhets.com.
Telegram Channel