Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
В українській армії - єдина жінка-водолаз

70% чоловіків не проходять випробування, а Катерина впоралась.

Фото АрміяInform.

В українській армії - єдина жінка-водолаз

Пірнає на глибину 30 метрів з додатковими 20 кг, вміє розміновувати морські комунікації та виграла всеукраїнські змагання з акватлону. Все це про 19-річну одеситку Катерину Нікітенко – єдину жінку-водолаза в українській армії. Разом із іншими військовими водолазами наприкінці травня вона завершила водолазні спуски інструкторського складу школи водолазів ЗСУ в Одеській практичній гавані

Спочатку вона працювала у водолазній групі фельдшером, пише «Повернись живим».

«Я побачила як тренуються водолази і хотіла випробувати і себе. Прийшла у школу водолазів і почала займатися. На моїх очах таких навантажень не витримувало багато чоловіків. Наша професія складна і потребує не лише фізичної але і психологічної підготовки та витримки», – говорить Катерина. 

Справді, 70% чоловіків не проходять випробування. А Катерина впоралась.

Тепер вона в інструкторській школі. За легендою навчань водолази мали обстежити потенційно небезпечний затонулий об’єкт на глибині 9 метрів у 50 метрах від причалу в умовах поганої видимості. Вчилися обстежувати дно, небезпечні об’єкти, розміновувати під водою, тренувалися занурюватися в умовах різноманітного тиску та видимості.

70% чоловіків не проходять випробування, а Катерина впоралась.

Так, наприклад, одеські водолази вже опанували глибину в 30 метрів, а цього літа планують взяти всі 60. Аби постійно знаходитися у стані готовності відбити агресію під водою наші водолази тренуються плавати витримувати різний тиск, плавати із додатковим навантаженням у 10 та 20 кілограмів і навчаються акватлону – підводній боротьбі. Цього року Катерина вже здобула перемогу у цій дисципліні на всеукраїнських змаганнях.

Зараз в планах дівчини стати першою в Україні військовою інструкторкою та здобути вищу військову освіту. Вона розуміє відповідальність – бути прикладом для інших дівчат, які вирішать піти у цей раніше закритий для жінок фах.

Telegram Channel