Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Після протесту сенатора ціна раритетної медалі зросла втричі

Бронзовою медаллю був нагороджений рядовий армії Томас Келлі, ірландський емігрант.

Фото Hermann Historica.

Після протесту сенатора ціна раритетної медалі зросла втричі

Інтерес до 122-річного артефакту зріс після того, як американський сенатор виступив проти його продажу на аукціоні

Минулого тижня американську «Медаль пошани» продали на аукціоні в Німеччині за понад 15 тисяч доларів, незважаючи на зусилля сенатора штату Техас Теда Круза та інших американських політиків. Про це повідомляє Artnet News.

Мюнхенський аукціонний дім «Hermann Historica», який спеціалізується на старовинних військових атрибутах, виставив медаль серед інших близько 900 лотів. За попередньою оцінкою артефакт коштував 5 тисяч доларів. Інтерес до цього лоту посилився після того, як техаський сенатор Тед Круз закликав припинити аукціон. «Продаж шкодить гідності та честі всіх одержувачів «Медалі пошани», – написав Крус у листі до державного секретаря США Майкла Помпео.

«Я вам гарантую, що тепер аукціон отримає вал пропозицій цієї відзнаки, – заявив Бернхард Пачер, керуючий директор «Hermann Historica», після публікації коментарів Круза. – Ви досягнете протилежного тому, що хотіли». За словами Пачера, численні колекціонери, особливо американські учасники торгів, підняли ціну на цей товар. Офіс сенатора Круза не відповів на запит видання про коментар.

За попередньою оцінкою артефакт коштував 5 тисяч доларів. Інтерес до цього лоту посилився після того, як техаський сенатор Тед Круз закликав припинити аукціон.  

Бронзовою медаллю у 1898 був нагороджений рядовий армії Томас Келлі, ірландський емігрант, якого у квітні 1894 року зарахували в армію США. Поряд з майбутнім президентом Теодором Рузвельтом Келлі брав участь у битві на пагорбі Сан-Хуан під час іспано-американської війни, де він рятував поранених солдатів з поля бою. Келлі служив в армії аж до своєї смерті в 1920 році. Незрозуміло, як медаль, найвища відзнака, яку отримували військові, опинилася в руках колекціонера. Продаж медалей, якими нагородив Конгрес, є незаконним у Сполучених Штатах і карається штрафом до 100 тисяч доларів та роком ув’язнення. Однак це законно в Німеччині.

Джо Даніельс, президент і генеральний директор Національного музею «Медалей пошани» в Арлінгтоні, штат Техас, приєднався до кампанії Круза, намагаючись зупинити продаж. Минулого тижня очільник музею надіслав листи Помпео, президенту Дональду Трампу, міністру оборони Марку Есперу та генеральному прокурору Вільяму Барру, щоб вони вплинули на припинення аукціону.

«Ця «Медаль пошани» – безцінний американський скарб, який має залишатися в нашій країні», – заявив Даніельс.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel