Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Вперше за останні 10 років у нас зацвіли смереки

Зазвичай ялиця запилюється у травні.

Фото Сергія НАУМУКА.

Вперше за останні 10 років у нас зацвіли смереки

Ялини зацвітають один раз на 7–10 років

У Карпатах уперше за останні 7–10 років зацвіли смереки. Про це повідомляє пресслужба ДП «Гринявське лісове господарство», пише  agronews.ua.

«Смерека цвіте один раз на 7–10 років. Цього року ми зможемо зварити багато варення з шишечок смереки та так званий сироп, корисним властивостям якого немає меж!!!», – йдеться у повідомленні.

Чоловічі шишечки видовжено-циліндричні (20—25 мм завдовжки), червонуваті, розміщені на кінцях торішніх пагонів. Жіночі шишечки зеленуваті або малинові (10—15 мм завдовжки), циліндричні, розміщені на кінцях молодих гілочок.  

Як зазначається, у лісах для смереки існують оптимальні умови місцезростання. Вона може досягти віку 500-600 років, висоти 60 метрів і 2 метри у діаметрі.


Коли цвіте смерека, варто очікувати багато грибів.
 

«Зазвичай ялиця запилюється у травні. Насіння достигає у рік запилення . Чоловічі шишечки видовжено-циліндричні (20—25 мм завдовжки), червонуваті, розміщені на кінцях торішніх пагонів. Жіночі шишечки зеленуваті або малинові (10—15 мм завдовжки), циліндричні, розміщені на кінцях молодих гілочок. Стиглі шишки довгасто-циліндричні (10—15 см завдовжки), спочатку зелені або фіолетові, пізніше бурі, повислі, блискучі», – роз’яснюють у Гринявському господарстві.

Там стверджують, що за повір’ям горян, коли цвіте смерека, варто очікувати багато грибів.

Telegram Channel