Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Як можуть вижити волинські шахти, якщо Україна купує російське вугілля (Відео)

Поки на торгівлі російським вугіллям фірми з орбіти Коломойського отримували відчутний заробіток, волинські гірники не отримували зарплати.

Фото UA Волинь.

Як можуть вижити волинські шахти, якщо Україна купує російське вугілля (Відео)

У новому розслідуванні журналісти Bihus.Info з'ясували, що фірми, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським, перепродали державній компанії «Центренерго» щонайменше 1,5 млн тонн твердого палива. Походження цього вугілля – переважно російське

На Єдиному веб-порталі використання публічних коштів містяться дані про договори на поставку «Центренерго» вугілля від чотирьох українських фірм, які редакція Bihus.Info вважає пов’язаними з Коломойським. Це «Синтез Ойл», «Нафта форс», «Рекорд Сістем» і «Азонекс». З липня 19-го по квітень 20-го вони продали держкомпанії 1,5 млн т вугілля, передає УП.

До літа 2019-го ці чотири фірми не займалися вугіллям. Але щойно на державній «Центренерго» змінився менеджмент, на той, який Коломойський назвав «зрозумілим», не чужі йому фірми почали імпортувати вугілля і перепродавати держкомпанії.

За інформацією видання, сплеск імпорту вугілля з Росії спричинив кризу з вугіллям українським. «Центренерго» зменшило закупівлі у державних шахт, вугілля лежало на складах, а шахтарі не отримували зарплат.

Автори програми проаналізували їхніх постачальників. Серед них є реальні власники вугільних кар’єрів РФ, такі як  Іскандер Махмудов (№16 у списку Forbes.ru), Андрій Бокарев (№56), Костянтин Струков (№50), Михайло Федяєв, (№177), Володимир Гридин (№181). А також вугільний бізнесмен Руслан Ростовцев. Американська редакція Forbes писала, що Ростовцев займається реекспортом вугілля з Донбасу.

Є серед постачальників пулу фірм Коломойського загадковий підприємець Сергій Кучерявенко, який може бути номінальним власником в інтересах представників «Газпрому» чи Держдуми. І білоруський олігарх Микола Воробей, який взяв під контроль транзит російського вугілля і якого вважають товаришем кума Путіна Віктора Медведчука.

А також кілька фірм-ноунеймів, які нічого не добувають, до промислових груп не входять і перепродають вугілля незрозумілого походження. Деякі з них раніше фігурували у журналістських розслідуваннях про поставки вугілля з територій ОРДЛО.

За інформацією видання, сплеск імпорту вугілля з Росії спричинив кризу з вугіллям українським. «Центренерго» зменшило закупівлі у державних шахт, вугілля лежало на складах, а шахтарі не отримували зарплат.

Зазначається, що для того, щоб скорочувати імпорт з країни-агресора, «Центренерго» переводило енергоблоки з дефіцитного антрациту на розповсюджене українське газове вугілля. І перевело. Але фірми з орбіти Коломойського газове вугілля, якого в Україні вистачає, все одно імпортували з Росії.

Щоб зрозуміти схему, видання навело такий приклад:

7 грудня 2019 року на митниці оформили дві закупівлі. Вугілля марки Т російської «Сибэнергоуголь» купили Трипільська ТЕС і «Синтез Ойл» з пулу Коломойського. За однаковою ціною – 1957 грн/т. Тільки у вугілля, купленого ТЕС напряму, ця ціна кінцева. А от «Синтез Ойл» у грудні 2019 перепродавала вугілля марки Т на «Центренерго» за ціною – 2200 грн за тонну (без ПДВ). З націнкою – 243 грн на тонні.

На тих обсягах, які посередники з орбіти олігарха скуповували в РФ і перепродавали «Центренерго», така націнка перетворюється на сотні мільйонів гривень. Якщо припустити, що маржа становила хоча б 200 грн, сукупний заробіток – близько 300 мільйонів.

Нагадаємо, з червня 2019 року «Центренерго» очолював Володимир Потапенко. Його призначили туди, коли президентом вже був Володимир Зеленський, а прем’єром лишався Володимир Гройсман. Фондом держмайна, який володіє 78% акцій «Центренерго», керував Віталій Трубаров.

Після зміни очільників Кабміну та ФДМ Олексій Гончарук і Дмитро Сенниченко розпочали зміну керівництва «Центренерго». Цей процес кілька місяців блокувався у судах. А 29 травня 2020 року Фонду держмайна вдалося призначити в.о. гендиректора Олександра Корчинського. Він запевняє, що наразі «Центренерго» використовує вугілля лише державних шахт.

Telegram Channel