Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Археолога, який «виявив» одну з найдавніших сцен розп'яття, посадять за підробку артефактів

Іспанський археолог Елісео Гіл був визнаний винним у шахрайстві.

Фото Álava Provincial Government.

Археолога, який «виявив» одну з найдавніших сцен розп'яття, посадять за підробку артефактів

Елізео Гіл стверджував, що знайшов найдавніші зразки письма басків, але все це було підробкою

Іспанський археолог, який був відзначений у 2006 році за виявлення одного з найдавніших зображень розп'яття, був визнаний винним у підробці цієї знахідки та декількох інших. Про це пише news.artnet.com.

Елізео Гіл був засуджений до двох років і трьох місяців ув'язнення за фальсифікацію записів та артефактів, зокрема того, завдяки якому помилково припустили, що письмо басків на шість століть старіше, аніж вважали раніше.


На цьому уламку нібито було раннє зображення розп’яття.

 

Афера була «однією з найбільших фальсифікацій чи маніпуляцій, пов'язаних з археологічними матеріалами з римського світу», – розповів офіцер поліції щодо цієї справи у суді. Гіл став відомим, коли оприлюднив результати розкопок у Велеї, римському містечку біля міста басків Віторії, стверджуючи, що його відкриття «перепишуть книги з історії». Але у справжності артефактів незабаром засумнівалися.

На деяких предметах були сліди сучасного клею та згадки про неіснуючих богів. На розпіареній сцені розп'яття було написано «RIP», що суперечить християнській вірі в божественність Ісуса. 

До 2008 року експерти відзначили кілька нестиковок. На деяких предметах були сліди сучасного клею та згадки про неіснуючих богів. На розпіареній сцені розп'яття було написано «RIP» (латинська абревіатура вислову «Спочивай з миром»), що суперечить християнській вірі в божественність Ісуса.

Також підозрілими були зображення на уламках кераміки, які чудово збереглися і були ніби розписані після розбиття. А орфографія, пунктуація та граматика в деяких написах були дивно анахронічними і з помилками (наприклад, Юпітер був написаний «J» замість «І», хоча в латинському алфавіті немає літери «J») Найгірше, що польові археологи на розкопках не могли згадати, як виглядали ці написи, що з'явилися після лабораторного аналізу.


Зображення «зручно вписалося» посередині уламка.
 

У постанові суду проти Гіла йдеться, що 36 артефактів були змінені «сучасними надрізами, що мало намір показати, ніби вони містять написи або позначки того ж віку, що й самі предмети, і що вони мають історичну та культурну цінність, чого насправді немає». Що ще гірше: такі дії безповоротно пошкодили справжні римські артефакти.

Гіл та його співавтор, фізик Рубен Чердан, який складав неправдиві повідомлення, були визнані винними у шахрайстві та зберіганні фальшивих записів і отримали 15 місяців в’язниці. Суд зобов’язав їх повернути місцевій владі 12 500 євро (14 тисяч доларів), які було витрачено на археологічні розкопки.

Третього обвинуваченого, геолога Оскара Ескрібано, засудили до року ув'язнення після визнання ним вини. За його словами, цей інцидент був «не що інше, як жарт».

Адвокат Гіла Хав'єр Мартінес заявив, що оскаржить вирок, заявивши, що «не було доведено, що шматки є неправдивими, а також (якщо деякі з них є несправжніми) хто їх фальсифікував».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel