Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сьогодні найдовший день у році

Цей день знаменує початок літа у північній півкулі та початок зими у південній півкулі.

Фото Pixabay.

Сьогодні найдовший день у році

Літнє сонцестояння 2020 в Україні відбудеться у ніч з 20 червня на 21 червня

Воно припадає на найдовший день і найкоротшу ніч у році. Тоді сонце досягає своєї найвищої позиції на небосхилі, інформує 032.ua.

Явище триває лише короткий момент часу. Його також називають ще «серединою літа», «найдовшим днем», «першим днем літа». Цей день знаменує початок літа у північній півкулі та початок зими у південній півкулі.

Зазвичай літнє сонцестояння відбувається 21 червня. Винятком є високосні роки, тоді ця дата випадає на день раніше - 20-те червня. Отож, у цьому році літнє сонцестояння відбудеться 20 червня о 21:44 за UTC. Однак, за київським часом  в Україні настане 21 червня о 00:44.

Цей день вважається початком астрономічного літа — Сонце вступає до знаку Рака. Впродовж декількох сусідніх днів сонцестояння Сонце майже не змінює схилення, звідси й походить сама назва сонцестояння. Літнє сонцестояння триває лише короткий момент часу. Його також називають ще «серединою літа», «найдовшим днем», «першим днем літа». Цей день знаменує початок літа у північній півкулі та початок зими у південній півкулі.

Впродовж тисячоліть цей день наділяли містичним і святковим значенням. До дня літнього сонцестояння належить і день Івана Купала. Цей день один з чотирьох головних свят сонячного календаря. На час літнього сонцестояння давні слов'яни святкували день Купала. Зараз у багатьох людей свято сонцестояння асоціюється з язичницькими обрядами поклоніння силам природи та духам, зокрема, з поклонінням Сонцю та ворожбою. 

До наших днів дійшов обряд — у цю ніч незаміжні дівчата повинні сплести вінки і, вставивши в них запалені свічі, спустити на воду. У той же час потенційні наречені збираються нижче за течією і намагаються виловити вінок своєї майбутньої дружини. Сміливці у цю ніч шукають цвіт папороті. Вважається, що хто його знайде буде щасливий.

Зазначимо, святкування з нагоди літнього сонцестояння і на честь Святого Іоанна Хрестителя відомі в багатьох народів. Найбільшого розмаху свято набуло в Іспанії, де 19–24 червня проводиться фестиваль «Вогнища Сан Хуана». У Бразилії — «Феста Юніна» 13-29 червня.

Telegram Channel