Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинський аграрій: «У День фермера на душі було трохи бридко...»

Руслану Хомичу уже вдалося пролобіювати податкові пільги для українських селян. Поки він не зупиняється.

Фото Сергія НАУМУКА.

Волинський аграрій: «У День фермера на душі було трохи бридко...»

Руслан Хомич із села Кроватка Рожищенського району 8 років займається фермерством та активно відстоює інтереси невеликих агропідприємств в Україні. Нині він не впевнений, чи правильно обрав напрямок діяльності

Волинянин каже, що причин для таких сумнівів чимало:

– Усі владні структури, дотичні, скажімо, до виділення земельних ділянок для господарювання, роблять все можливе, щоб ці наділи дати не звичайному селянину, а комусь із «блатних», хто проплатить. У 2012 році в сільській раді мені виділили 20 гектарів, а іншому підприємству – 111. Їм підписали договір оренди, а мені – ні. Поки я 5 років був на війні, вони через Держгеокадастр вкрали ділянку, змінили кадастровий номер і виставили її на аукціон. Я відвоював цю землю, але мені для створення цього підприємства виділили її під дванадцять відсотків, а сусідньому господарству – під три. Тому в День фермера на душі було трохи бридко.

Поки я 5 років був на війні, вони через Держгеокадастр вкрали ділянку, змінили кадастровий номер і виставили її на аукціон.

А ще Руслана Хомича обурює, що після смерті фермера держава зазвичай забирає землю у його сім'ї та виставляє на аукціон. За його словами, прості селяни не мають змоги перемогти у цих торгах. Він також стверджує, що тих коштів, які нині виділяються для створення фермерського господарства, вистачає тільки на бюрократію, «бумаготворчі» процеси. 

Аграрій бачить вихід із ситуації у підтримці обслуговуючої кооперації, а також відміні ухваленого закону про ринок землі, який вважає згубним для українського села.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel