Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волинь і далі залишається серед «коронавірусних» лідерів

«Коронавірусна» карта України на вчорашній ранок.

Фото phc.org.ua.

Волинь і далі залишається серед «коронавірусних» лідерів

В Україні за попередню добу виявили найбільшу кількість інфікованих із початку спостереження — 940. У нашій області зареєстрували 61 хворого. Втім ці тривожні статистичні дані не відображають реальної епідеміологічної ситуації, оскільки можливості тестування залишаються обмеженими

За добу троє волинян стали жертвами COVID-19

— Заболіло горло, підвищилася температура. Сімейна лікарка порадила зробити тест на коронавірус. Цілий день марно проходив: у приватній лабораторії — дорого, у державній — черги, — зателефонував до редакції один із наших читачів.

На жаль, анонсоване МОЗ масове обстеження громадян методом імуно–ферментного аналізу (ІФА) на практиці втілюється важко, хоча його й можуть проводити у більш як 10 медичних закладах області. А дороговартісне ПЛР–тестування, як сумно жартують люди, безкоштовно можна пройти хіба що на смертному одрі. Спеціалісти Волинського обласного лабораторного центру зробили за попередню добу 235 досліджень і виявили 61 новий випадок захворювання на COVID-19. Методом ІФА за день в області перевірили 512 волинян, одержали 55 позитивних результатів, однак остаточний діагноз встановлюють лише після ПЛР–тестування.

Головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко учора під час брифінгу розповіла, що серед «свіжоінфікованих» — двоє дітей, 8 медиків, 13 працівників підприємств області, безробітні та пенсіонери.

Позаминулої доби померло троє волинян із підтвердженим діагнозом COVID-19. Це, зокрема, житель Шацька, 1973 року народження, який перебував на лікуванні у Волинській обласній інфекційній лікарні, а також чоловік віком 69 років та 63–літня жінка — мешканці Турійського та Ратнівського районів.

Щоб не допустити ще більшого поширення епідемії, врятувати життя українців, уряд змушений вдаватися до суворих заходів — штрафувати громадян і бізнес за недотримання карантину.

В усіх хвороба проходила з ускладненнями, у пацієнтів розвинулися важкі пневмонії. Двоє з них мали хронічні недуги, зокрема цукровий діабет та патології серцево–судинної системи. Наталія Янко зауважила, що загалом в області найбільше хворіють і помирають від коронавірусної інфекції люди, яким понад 50 років.

За кількістю виявлених за добу інфікованих лідирує Ковельський район — 15. У Луцьку додалося 7 хворих, у Луцькому та Камінь–Каширському районах — по 6, у Нововолинську — 5, у Ківерцівському, Маневицькому, Старовижівському районах — по 4. В інших — по одному–два випадки.

«Коронавірусна» карта України на вчорашній ранок.
«Коронавірусна» карта України на вчорашній ранок.

 

На Львівщині — «полетять голови»?

Упродовж тижня наші сусіди утримують «коронавірусну першість» в Україні. Зокрема, цими днями у них було зареєстровано 200, 203 випадки зараження. У зв’язку з різким погіршенням ситуації міністр охорони здоров’я Максим Степанов нещодавно побував у Львівській області з інспекцією.

— Буду ставити питання щодо звільнення начальника департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації і керівника обласного лабораторного центру, — повідомив він журналістам після завершення робочого візиту.

Офіційною причиною кадрових змін стало стрімке зростання захворюваності, збільшення кількості госпіталізованих із коронавірусною інфекцією. Однак, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, погіршення показників пов’язане з усуненням черги протестованих, які очікували результатів. Виходить, «полетять голови» за те, що на Львівщині взялися активніше виявляти інфікованих, залучаючи можливості лабораторій сусідніх областей. Зокрема, останнім часом там щодоби обстежували методом ПЛР понад 1000 осіб, майже у 5 разів більше, ніж у нас. У результаті на Волині — загалом 1955 випадків коронавірусної інфекції, у Львівській області — 4423.

Більше тестують, а відтак і гірша статистика на Рівненщині, де станом на ранок 24 червня зафіксували 126 нових випадків COVID-19, а всього їх там понад 3160.

Щоб забезпечити медичною допомогою інфікованих, які потребують госпіталізації, в Україні починають розгортати лікарні другої хвилі. Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив учора на брифінгу. «У деяких областях, з таким ставленням людей до наших рекомендацій, іде зростання кількості пацієнтів… А в лікарні забирають лише осіб із важкими симптомами хвороби — тобто це не безсимптомний перебіг. Тому нам треба розгортати другу хвилю», — наголосив очільник МОЗ і вкотре закликав українців дотримуватися протиепідемічних заходів і не наражати себе та своїх близьких на небезпеку.

У трьох областях МОЗ не виключає посилення обмежувальних заходів — зокрема, у Закарпатській, Львівській і Волинській. Зі свого боку прем'єр–міністр Денис Шмигаль заявив, що тотальний карантин небезпечніший за сам коронавірус. Щоб не допустити ще більшого поширення епідемії, врятувати життя українців, уряд змушений вдаватися до суворих заходів — штрафувати громадян і бізнес за недотримання карантину.

Telegram Channel