Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Складно повірити в те, що Донецьк уже не буде таким, як раніше, ніколи»

Понад два місяці родина не мала гадки, де утримують Богдана.

Фото Радіо Свобода.

«Складно повірити в те, що Донецьк уже не буде таким, як раніше, ніколи»

затримали двадцятирічного Богдана Максименка. У квартиру, де жив Богдан, бойовики увірвалися 10 квітня, вилучили техніку і забрали хлопця. Понад два місяці родина не знала, де він і що з ним. І нещодавно вдалося з’ясувати, що тримають хлопця в СІЗО 97-ї колонії в Макіївці

«Складно повірити в те, що Донецьк уже не буде таким, як раніше, ніколи. І лише тихий і слабкий вогник надії та мрії на повернення не гасне. І лише пісня Патріота лунає в донбаських степах, а ми чекаємо, бо є речі, заради яких можна витерпіти все, адже є ми – українці, і є наша велика Родина – вся наша Україна». Це останній допис затриманого угрупованням «ДНР» двадцятирічного Богдана Максименка. Цей пост хлопець опублікував за місяць до того, як за ним прийшли, пише Радіо Свобода.

Понад два місяці родина не мала гадки, де утримують Богдана. Від так званої прокуратури та інших «силових відомств» окупованої території родичам надходили лише відписки. І тільки днями рідним вдалося передати хлопцеві ліки й передачу в СІЗО, що, на їхню думку, підтверджує факт перебування Богдана саме там – у СІЗО 97-ї колонії Макіївки. Про це повідомила його хрещена мати Наталя Казьонова.

Понад два місяці родина не мала гадки, де утримують Богдана.

«Богдан народився і виріс у Донецьку, він великий шанувальник і патріот не тільки України, але і свого міста. З дитинства захоплювався футбольним клубом «Шахтар», він гарячий вболівальник. Коли вони вперше виїжджали після подій 2014 року, він відвідав матч із участю «Шахтаря», для нього це була видатна і важлива подія», – а ще хлопець прихильник гурту «Океан Ельзи», розповідає хрещена Максименка. Хлопець викладав у себе на сторінці кавери пісень гурту, які робив власноруч.

За словами хрещеної, у родини не було можливості покинути місто, тому Богдан залишився жити в Донецьку.

«На жаль, у 2014 році його родина не мала змоги виїхати на підконтрольну (Києву – ред.) територію, бо далеко не всі, хто хоче, має можливість. Але через свій характер – бо він у нас такий гарячий і впертий хлопець – він не приховував свою проукраїнську позицію. Врешті він обрав для себе формат періодичних дописів у фейсбуці та «ВКонтактє». Це призвело до того, що 10 квітня до них додому прийшли і затримали його», – розповіла вона.

Хлопцеві бойовики інкримінують «екстремістську діяльність».

Щоб звільнити Богдана Максименка, його хрещена мати Наталя вживає всіх заходів, яких вимагає закон. Уже написані заяви в поліцію і в Службу безпеки України про зникнення людини на непідконтрольній Києву території для того, щоб Богдана включили в списки на обмін. Рідні Максименка в Донецьку зробили запити і зв’язалися з Червоним Хрестом і ООН.

Попри те, що наразі у рідних немає можливості побачити Богдана, Наталя сподівається, що в камері СІЗО він зможе почути, що рідні будуть боротися за його звільнення до кінця.

«Богдане, я дуже сподіваюсь, що ти мене почуєш. Ми з тобою, ми про тебе думаємо кожну хвилину. Ми вже боремося за тебе, і зробимо все, що від нас залежить, для того, щоб ми зустрілися якомога скоріше і обійнялися», – каже Наталя Казьонова.

Telegram Channel