Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
В Україні ягідний сезон під загрозою: названо причини

Через підірваний сезон деяких ягід все літо буде мало, а на смак будуть не дуже солодкі.

Фото agronews.ua.

В Україні ягідний сезон під загрозою: названо причини

Погодні умови якщо не знищили повністю, то суттєво вплинули на врожай

Ягідний сезон під загрозою – про це почали говорити українські фермери. За їх словами, погодні умови якщо не знищили повністю, то суттєво вплинули на врожай. Чи вистачить ягід на продаж, чи лишиться лише самим фермерам, йдеться у матеріалі 24 каналу, пише agronews.ua.

За словами експертів, через підірваний сезон деяких ягід все літо буде мало, а на смак будуть не дуже солодкі. Наприклад, фермер Микола з Львівщини розповів, що полуниці не тільки дефіцит, у неї ще й неправильна форма. На це вплинула низка причин: неповноцінне запилення та холодна весна.

«Запилення бджолами – неповноцінне, тому і зовнішній вигляд неправильний. На нашій ділянці через мороз ми втратили приблизно 40-50 % – тобто половину урожаю», – пояснив фермер.

За кілограм полуниці з ферми просять 40 – 50 гривень. На прилавках є і черешня – теж небагато, по 80 гривень за кілограм. За словами продавця, було надто багато пустоцвітів через мороз. 

На базарах Києва продавці підтверджують, що врожай цього року постраждав по всій країні. Тому, сезонних ягід небагато, і деякі – вже останні.  За кілограм полуниці з ферми просять 40 – 50 гривень. На прилавках є і черешня – теж небагато, по 80 гривень за кілограм. За словами продавця, було надто багато пустоцвітів через мороз.

Спеціалізовані сорти ягід – гігант, фріго, дамський пальчик – ще точно будуть на прилавках до осені. Проте їх ціна буде вища – до 80 – 90 гривень за кілограм. 
І якщо в магазинах ціни стабільні і вищі через те, що ягоди – імпортні або тепличні, то на базарах діють місцеві правила. Якщо зараз деякі види дешевшають через конкуренцію, з серпня і на початку осені – ціна буде найвища.

«Черешня – буде висока ціна, тому що її недостатня кількість. Навіть друга хвиля черешні не перекриє перших сортів. Малини буде більше, ніж в минулому році, але буде менша її цукристість», – пояснив президент Асоціації фермерів Микола Стрижак.

Telegram Channel