Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Луцьку більше сотні незаконних забудов на газопроводах

Обслуговування газових мереж в житлових будівлях – це питання безпеки споживачів.

Фото: vl.104.ua

У Луцьку більше сотні незаконних забудов на газопроводах

В обласному центрі підприємці часто допускають порушення і зводять магазини, кафе та інші об’єкти з порушенням, без дозволів відповідних організацій - на газопроводах середнього та низького тиску. Такі факти фіксують фахівці «Волиньгазу» під час обходів вулиць, бо дбають про стан газових мереж та безпеку людей

Газовики вирішили привернути увагу волинян до цієї проблеми, а також нагадати споживачам кому належать газові мережі, хто їх тепер обслуговує. Окрім того фахівці пояснили хто відповідає та здійснює технічне обслуговування домогосподарств відповідно до змін у законі. Під час престуру спеціалісти газової компанії показали луцьким медійникам два факти порушення. На вул. Володимирській власник збудував магазин в межах охоронної зони газопроводу високого тиску. За обслуговування цих газорозподільних вуличних мереж різного тиску відповідає оператор ГРМ – «Волиньгаз».

 

 «Підприємець одержав попередження, газопровід відрізано. Загрози для людей нема. Зараз готують проєктне рішення на реконструкцію газопроводу, – розповідає головний інженер Луцького відділення АТ «Волиньгаз» Юрій Сахник. – За другим фактом, на вул. Львівській ще один власник розпочав будівництво та призупинив на газопроводі низького тиску. Планував звести бетонний вузол. Ми запропонували йому два варіанти: зносити будівлю або перенести газопровід. Він погодився на другий варіант».

Зі слів головного інженера газової компанії, газопроводи мають свій вік. На стику може з’явитись тріщина і фахівцям потрібно ремонтувати систему газопостачання. Буває й витік, а газ легший за повітря та буде підніматись вгору. Він заповнює приміщення, а далі може виникнути аварійна ситуація.

Друга локація для журналістів під час престуру – луцька багатоповерхівка на вул. Ветеранів, 13. Тут обговорили питання технічного обслуговування квартир і внутрішньобудинкових  газових мереж.

«Ця тема актуальна. У Луцьку люди живуть переважно в багатоповерхівках. Ми всі зараз спостерігаємо за наслідками негоди, злив на Прикарпатті та Буковині.  Скільки сил докладають газовики, щоб відремонтувати зруйновані газопроводи та газорозподільні пункти і відновити газопостачання.  Розуміємо, що безпека – головне. І потрібно вже готуватись до зими та подумати про техобслуговування своєї оселі, про укладення договорів із ліцензованими організаціями, які мають право відповідно до закону обслуговувати газові мережі», – розповідає начальник Луцького відділення АТ «Волиньгаз» Дмитро Бонюк.

Внутрішньобудинкові газові мережі на сьогодні може обслуговувати будь-яка компанія, яку обирають співвласники будинку. Вона повинна мати відповідні дозволи. Обслуговування будинку здійснюється за кошти співвласників. Оператор ГРМ, тобто «Волиньгаз», обслуговує газові мережі низького та середнього тиску і споруди на них до межі будинку.

«Споживачі газу укладають договір на постачання природного газу і договір на розподіл природного газу, тобто його доставку. Другий договір – це обслуговування газових мереж, газорозподільних станцій і шкафів, виїзди на аварійні ситуації за викликом екстреної служби 104. У травні 2018 року НКРЕКП зняла з тарифу на розподіл газу частку, яка дозволяла фахівцям АТ «Волиньгаз» робити планово-технічне обслуговування будинків. Газовики приходили  щороку до людей, перевіряли внутрішнє газове обладнання на щільність та  ліквідовували витоки. Такі роботи здійснювали безоплатно, – аналізує начальник Луцького відділення Дмитро Бонюк. – Уже два роки ми не потрапляємо в такі багатоповерхівки. В людей можуть бути різні ситуації, навіть аварійні. На сьогодні, відповідно до закону, споживачі самі повинні укладати договори на технічне обслуговування домогосподарств із компанією, яка має на це ліцензію».

 

 Сергій Бузько – голова правління ОСББ «Весняні лелеки» на вул. Ветеранів, 13 з моменту його створення. За декілька років, каже чоловік,  вдалось зробити чимало.

«Зараз цікавимося новими законами і знаємо, що буде певна лінія розмежування, яка знаходиться на вході до будинку – до засувки. Як голова ОСББ дбаю про безпеку своїх мешканців і хочу, щоб не трапилося жодного аварійного випадку, – зазначає Сергій Бузько. – Насамперед дочекаємося, коли всі ці законодавчі зміни завершаться. Буде чіткий закон: або споживачі укладатимуть індивідуальні договори з газовою компанією, або ОСББ. Газова система – це не жарти. Від її роботи залежить життя людей».

Тож, за внутрішньобудинкові газові мережі несе відповідальність власник або співвласник будинку. Це передбачають такі нормативні документи: Закон України «Про житлово-комунальні послуги», «Кодекс газорозподільних систем», прийнятий державним органом НКРЕКП, та «Правила безпеки систем газопостачання», затверджені Мінпаливенерго.

Аналізуючи ситуацію в Луцьку, начальник управління технічного обслуговування АТ «Волиньгаз» Роман  Шабала нагадує, що обслуговування газових мереж в житлових будівлях – це перш за все питання безпеки споживачів.  За безпечну експлуатацію систем газопостачання відповідають їх власники.

«У компанії АТ «Волиньгаз» занепокоєні з приводу того, що дуже мало укладених договорів. Власники,  управителі нехтують вимогами законодавства та не поспішають укладати договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, – каже Роман Шабала. – Більшість будинків досі без належного техобслуговування, а це загрожує життю та здоров’ю громадян».

Лучанка Ольга Стець мешкає в багатоповерхівці на вул. Ветеранів, 13 давно. Пенсіонерка вийшла до учасників престуру, бо помітила їх із вікна своєї квартири на першому поверсі. Жінка запросила до помешкання і показала як користується газовою плитою. Викладач іноземних мов тепер займається сімейним затишком. На кухні часто готує смачні страви і каже, що завжди відкриває кватирку.

 

 «Маю вже нову газову плиту, тому й проблем менше. Про правила використання газу в побуті знаю. Але дякую газовикам за те, що їх сьогодні нагадали, сказали, що при витоку дзвонити на 104», – ділиться думками Ольга Пилипівна. – Розповіли про техобслуговування квартири».

Газовики радять споживачам газу «готувати сани влітку»: не зволікати та укласти договір із ліцензованою компанією про техобслуговування свого домогосподарства, а також договір про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Джерело: https://vl.104.ua/
Telegram Channel