Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волиняни, де будемо відпочивати? Аби не на лікарняному ліжку

Багатьом волинянам коронавірус усе ж поламав плани на літо, відмінив поїздки на закордонні курорти…

Фото slovoidilo.ua.

Волиняни, де будемо відпочивати? Аби не на лікарняному ліжку

У спеку хочеться до моря чи бодай на Світязь, де можна забути про коронавірус, карантин і всілякі обмеження. Але навіть на пляжі не варто нехтувати своєю безпекою і «ховати голову в пісок»

45 тисяч українців не дадуть збрехати...

«І ви вірите у байки про коронавірус? Це ж спеціально «роздувають» істерику. Бази відпочинку не дозволяють відкрити, сезон зривають. А місцеві люди ж з того годуються!». Сердитих коментарів під новинами про ріст захворюваності на COVID-19 стає все більше.

Але 2427 жителів Волині, 45 тисяч українців не дадуть збрехати: недуга може стати серйозною загрозою для здоров'я і життя. Саме стільки інфікованих було зареєстровано станом на 1 липня. За попередню добу в країні додалося 664 нові випадки зараження, в нашій області — 58, на Львівщині — 143, на Закарпатті й Рівненщині — по 72.

Напередодні під час брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак розповіла: «На Волині немає тенденції до зниження захворюваності на коронавірус. Показник завантаженості ліжок у медзакладах зріс з 41% до 56%, хоча рекомендовано не більше 50. Ратнівський, Камінь-Каширський, Ківерцівський райони і місто Нововолинськ – у лідерах за кількістю інфікованих. Загалом показник захворюваності на COVID-19 за останні 7 днів становить на Волині 46 на 100 тисяч населення».

Не додає оптимізму й повідомлення з Волинського лабораторного центру: за попередню добу два випадки хвороби завершилися летально (м. Нововолинськ та Ратнівщина). Найбільший приріст інфікованих у Камінь-Каширському районі – 10, у Луцьку та на Ковельщині – по 9, у Ківерцівському та Горохівському районах – по 5, Ратнівському та Турійському – по 4.

Не додає оптимізму й повідомлення з Волинського лабораторного центру: за попередню добу два випадки хвороби завершилися летально (м. Нововолинськ та Ратнівщина).

Доброю новиною стало те, що на вчорашній день були протестовані всі зразки біоматеріалу, котрі надійшли на дослідження у вірусологічну лабораторію із закладів охорони здоров’я Волині. За попередню добу 66 осіб обстежено методом ПЛР, днем раніше — 360. Загалом показник тестування у нас становив 71,9 на 100 тисяч населення, він істотно зріс із початку спостереження. Отже, можна сподіватися, що хворим надалі не доведеться тиждень чекати результатів. Проводиться обстеження на виявлення антитіл і методом ІФА, однак люди нарікають, що пройти його не завжди вдається без черг і без оплати.

«Я інколи отримую звернення, що є якісь непорозуміння або небажання робити безкоштовно ПЛР-тестування, людину кудись відправляють, кажуть обстежуватися за власний рахунок. Це все недопустимо. Тому я прошу вас, шановні українці, звертатися або на гарячу лінію департаментів охорони здоров’я області чи міста, або на гарячу лінію МОЗ. В кожному такому випадку ми будемо розбиратися», – пообіцяв міністр Максим Степанов під час брифінгу.

Реклама Google

Повідомив і про те, за який час вдається вилікувати коронавірусну інфекцію: «У середньому в нас близько трьох тижнів становить термін перебігу хвороби. Але інколи люди лікуються і 30 днів, і більше. А загалом це важке захворювання», – сказав очільник МОЗ.

У Грецію – зась, а на Шацькі озера поки ще можна

– Усю весну без роботи просиділи, а тепер рвуться на відпочинок. А де ж ви, люди, так перевтомилися? – кажуть, буває, літні селяни, які нині засмагають на «зеленому морі».

Але багатьом волинянам коронавірус усе ж поламав плани на літо, відмінив поїздки на закордонні курорти. Як повідомлялося, Рада ЄС у вівторок погодила зняття карантинних обмежень з 1 липня  для жителів низки країн. України у цьому списку немає. Щоправда, передбачено можливість перетину кордону для окремих категорій: тих, хто їде з метою навчання; моряків; людей, які подорожують через територію ЄС транзитом; висококваліфікованих працівників, якщо їхня зайнятість необхідна з економічної точки зору; членів родин громадян ЄС; тих, хто має посвідку на проживання в ЄС або аналогічний документ; сезонних працівників; дипломатів тощо. Про курортників, які мріяли поніжитися на пляжах, приміром, у Греції чи Іспанії, там не згадується. Україна, на жаль, належить до «червоного списку» країн, жителів яких остерігаються через складну ситуацію з поширенням коронавірусу. Кордони для наших туристів станом на 1 липня відкрили лише Туреччина, Єгипет, Албанія, Хорватія та Чорногорія,

Можна також їхати на рідне Чорне море або ще рідніші Шацькі озера. Але наплив відпочивальників там зростає, тож потрібно зважати на загрози «перенаселення». Про це нагадала на брифінгу заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак, яка повідомила, що з початку літа у Шацькому районі кількість хворих на коронавірус зросла з 15 до 66 на 100 тисяч населення. Там зареєстровано 27 інфікованих COVID-19. «Якщо пляжники порушують карантинні норми, то повинна включатись у роботу поліція та працівники Держпродспоживслужби», – наголошують в ОДА.

Цими днями на позачерговому засіданні районної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій аналізували порядок дотримання карантинних заходів у минулі вихідні. Світязьку сільську раду, Шацький національний природний парк зобов'язали попрацювати з підприємцями, які надають послуги населенню на територіях відпочинку села Світязь та в прибережних смугах озер. Зокрема, там заборонено музичне озвучення після 22-ї години, діяльність розважальних атракціонів, передбачено інші заходи, щоб не допустити спалаху коронавірусної інфекції.

Учора в уряді нагадали про загрозу другої хвилі епідемії: показник захворюваності на COVID-19 в Україні зріс і нині становить 58 осіб на 100 тисяч населення. Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що 60 хворих на 100 тисяч жителів – це ліміт, при якому треба буде посилювати карантинні обмеження на рівні країни й окремих областей.

Ну а тим, хто не вірить у небезпеку, варто нагадати про сльози сиріт: цими днями від ускладнень, спричинених COVID-19, померла 39-річна породілля із села Топілля, що на Рівненщині. Багатодітну маму чекали вдома три синочки та донечка, а новонародженій дівчинці на день похорону не було ще й тижня.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel