Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
 «Два дні рятували домашніх тварин і птицю, в будинку підлога піднялася», - екокатастрофа чи банальне недбальство у Згоранах

Люди просять: «Благаємо, допоможіть! Відкачайте воду спецтехнікою».

Фото Сергія БОЯРЧУКА.

«Два дні рятували домашніх тварин і птицю, в будинку підлога піднялася», - екокатастрофа чи банальне недбальство у Згоранах

Ситуацію, яка склалася, люди іншими словами описати не можуть. Причиною тому стали підтоплення будинків та господарств місцевих жителів. Багато хто із них спочатку порятунок від води почав шукати у сільської влади, але сподівання виявилися марними. Отож, наступним кроком були звернення до районного керівництва. Разом з тим немалого розголосу отримала проблема і в соцмережах

Здається, зусиллями власників декількох садиб вдалося вчергове привернути увагу влади до питання, яке ніхто не міг вирішити протягом десятка років. Не міг, і складається таке враження, не хотів. Любомльська районна газета «Наше життя» неодноразово піднімала тему підтоплення села, особливо ретельно відслідковувалася проблема, що виникла в центрі. Тут на розі вулиць Максим’яка та Шевченка, в районі поштового відділення, ще задовго до початку будівництва супермаркету постійно стояла вода. Відповідно щороку підтоплювалися присадибні ділянки та господарчі споруди власників. А під час повені чи великих злив у воді опинялися й будинки.

Люди бідкалися, що після зведення магазину ситуація може погіршитися, оскільки цю території значно підняли, укріпивши привозною землею, піском та іншими будматеріалами. Забудовник запевнив, що шкодити сусідам не збирається, навіть, навпаки, готовий допомогти, проклавши відповідну дренажну систему. Проте сталося не так, як гадалося. Гроші, які планувалися на ці цілі, використали в інший спосіб. Відтак, ситуація тільки погіршилася: після кожної зливи вода стала затоплювати, окрім господарчої території, ще й будинок. Усі нечистоти з навколишніх туалетів плавають по подвір’ї та потрапляють у підвальні приміщення.

Сьогодні жителі окремих вулиць об’єднуються в ініціативні групи, хапають в руки лопати, подекуди залучають механічну техніку та беруться до прокладення стічних комунікацій.

«Два дні рятували домашніх тварин і птицю, в будинку підлога піднялася, ламінат прийдеться викидати, — бідкається господиня пані Алла. – Я вже не говорю про городину та власне здоров’я: дихати важко, ноги крутять, на них з’явилися рани не зрозумілого походження. А ми з чоловіком вже пенсійного віку, де взяти грошей хоча б на елементарні ліки».

Тим часом голова Олександр Лукашук пояснює, що сільрада готова допомогти, але в подібній ситуації чи не пів села. Причина тому високий рівень ґрунтових вод. Та люди цього розуміти не хочуть, наполягають на швидкому вирішенні проблеми: «Благаємо, допоможіть! Відкачайте воду спецтехнікою». Рятувальники, котрі прибули на місце події, не заперечують проти цього. Пояснюють, що така можливість є, але постає інше питання: «Куди відкачувати воду?». Стічні канали вздовж дороги переповнені та в занедбаному стані. Їх десятиліттями ніхто не чистив, більше того, в місцях з’їздів до вулиць та приватних садиб немає жодної труби. Таким чином в Згоранах, окрім відомого Великого озера, скоро може з’явитися ще одне – внутрішнє. Саме цій проблемі була присвячена нещодавня нарада в Любомльській райдержадміністрації. І поки чиновники радяться, люди починають діяти.

Адже нинішню ситуацію оцінюють, як і попередні: мовляв, приїдуть, подивляться, головами покрутять, наобіцяють і поїдуть. Тому вже сьогодні жителі окремих вулиць об’єднуються в ініціативні групи, хапають в руки лопати, подекуди залучають механічну техніку та беруться до прокладення стічних комунікацій. Багато в чому намагається допомогти і сільська рада, але її зусиль, зізнається Олександр Лукашук, на все не вистачить: «Ми готові придбати бетонні труби для облаштування подекуди з’їздів, залучити спецтехніку, спеціалістів, надати допомогу окремим категоріям жителів». Проте, місцева громада сподівається на допомогу представників влади вищого рівня, адже планування території рекреаційної зони відбувалося й за їхньої участі.

Сергій БОЯРЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel