Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Замор риби на Кічкарівських ставках призвів до поширення смороду

Працівники відділу екології міської ради обстежили водойми.

Фото lutskrada.gov.ua.

Замор риби на Кічкарівських ставках призвів до поширення смороду

Причинами погіршення якості води у ставках є розорювання та влаштування городів у прибережних захисних смугах

Протягом минулого тижня до групи оперативного реагування неодноразово надходили звернення громадян про неприємний запах в районі вул.Ковельської, а також у соціальних мережах були опубліковані фото та повідомлення про мертву рибу в одному із ставів. Реагуючи на звернення громадян, працівники відділу екології міської ради обстежили водойми, провели забір води для лабораторного дослідження та прибирання мертвої риби, інформує Луцька міська рада.

У досліджених зразках води виявлено дуже низький вміст кисню БСК- 2,5мг/л одиниць, при нормі в літню пору для водойм рибогосподарського призначення від 6 мг/л і вище, а також високу температуру води +29ºС.

Працівники лабораторії Волинського центру з гідрометеорології зазначили, що у досліджених зразках води виявлено дуже низький вміст кисню БСК- 2,5мг/л одиниць, при нормі в літню пору для водойм рибогосподарського призначення від 6 мг/л і вище, а також високу температуру води +29ºС. Такі умови як правило призводять до замору риби, що неодноразово відбувається на міських ставках, які мають незначну глибину, дуже повільний водообмін, оскільки створені на малих річках з незначним об’ємом природного стоку, надмірно нагріваються при високій температурі повітря влітку, розміщені у районах щільної забудови та міської інфраструктури (асфальтовані дороги, стоянки автотранспорту, каналізаційні колектори тощо) .

 

Відтак влада рекомендує утриматись від любительського рибальства на території ставів.

Причинами погіршення якості води у ставках є розорювання та влаштування городів у прибережних захисних смугах та водоохоронних зонах водних об’єктів, використання органічних та мінеральних добрив, що змиваються у воду з городів, а також самовільно влаштовані відведення неочищених стоків у ставки.

Telegram Channel