Замор риби на Кічкарівських ставках призвів до поширення смороду
Причинами погіршення якості води у ставках є розорювання та влаштування городів у прибережних захисних смугах
Протягом минулого тижня до групи оперативного реагування неодноразово надходили звернення громадян про неприємний запах в районі вул.Ковельської, а також у соціальних мережах були опубліковані фото та повідомлення про мертву рибу в одному із ставів. Реагуючи на звернення громадян, працівники відділу екології міської ради обстежили водойми, провели забір води для лабораторного дослідження та прибирання мертвої риби, інформує Луцька міська рада.
У досліджених зразках води виявлено дуже низький вміст кисню БСК- 2,5мг/л одиниць, при нормі в літню пору для водойм рибогосподарського призначення від 6 мг/л і вище, а також високу температуру води +29ºС.
Працівники лабораторії Волинського центру з гідрометеорології зазначили, що у досліджених зразках води виявлено дуже низький вміст кисню БСК- 2,5мг/л одиниць, при нормі в літню пору для водойм рибогосподарського призначення від 6 мг/л і вище, а також високу температуру води +29ºС. Такі умови як правило призводять до замору риби, що неодноразово відбувається на міських ставках, які мають незначну глибину, дуже повільний водообмін, оскільки створені на малих річках з незначним об’ємом природного стоку, надмірно нагріваються при високій температурі повітря влітку, розміщені у районах щільної забудови та міської інфраструктури (асфальтовані дороги, стоянки автотранспорту, каналізаційні колектори тощо) .
Відтак влада рекомендує утриматись від любительського рибальства на території ставів.
Причинами погіршення якості води у ставках є розорювання та влаштування городів у прибережних захисних смугах та водоохоронних зонах водних об’єктів, використання органічних та мінеральних добрив, що змиваються у воду з городів, а також самовільно влаштовані відведення неочищених стоків у ставки.