Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Єврейському кладовищу у Луцькому районі дадуть землю

Землю під кладовищем обіцяють надати у довічне користування.

Фото Світлани Зозулі.

Єврейському кладовищу у Луцькому районі дадуть землю

У Торчині взялися відвести землю під єврейське кладовище

У приміщенні Торчинської селищної ради відбулася неформальна зустріч очільника місцевої громади Юрія Кревського з головою Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Оксаною Сущук і членкинею правління Іудейської ортодоксальної громади Луцька Ханною Матусовською.

Гості цього селища з давньою єврейською історією є партнерами втілення на Волині так званої «Ініціативи європейських єврейських кладовищ» (European Jewish Cemeteries Initiative) міжнародної неурядової організації ESJF. Вони зауважили, що тільки встановити огорожу на місці колишнього цвинтаря «нащадків Авраама» задля збереження історичної пам’яті – замало. Варто надати йому статус законсервованого і виготовити відповідну землевпорядну документацію.

Тільки встановити огорожу на місці колишнього цвинтаря «нащадків Авраама» задля збереження історичної пам’яті – замало. Варто надати йому статус законсервованого і виготовити відповідну землевпорядну документацію.

Юрій Кревський, у свою чергу, не приховав, що громада готова долучити до цього процесу фахівців на місці, але фінансово не зможе допомогти. Зате він пообіцяв винести на обговорення місцевої сесії питання про надання цієї ділянки, яка нині – в землях запасу, вже в новому статусі – законсервованого кладовища – у довічне користуванння Іудейській ортодоксальній громаді Луцька.

Реклама Google
 

Поки ж про те, що це – місце пам’яті – свідчить тільки меморіальна плита й залишки надгробків (мацев), які не тільки припали мохом історії, а й заросли хащами на багатостраждальному торчинському пагорбі.

Світлана ЗОЗУЛЯ.


Стара мацева посеред хащ.

Нинішній стан кладовища.

Оксана Сущук і Ханна Матусовська відвідали торчинське кладовище.
 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel