Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Рівненщині подорожчала вища освіта

Найбільше заяв щороку абітурієнти на Рівненщині подають до Рівненського державного гуманітарного університету.

Фото up-study.ua.

На Рівненщині подорожчала вища освіта

У рівненських вишах уже підняли вартість навчання на кілька тисяч гривень

Цьогоріч вищі навчальні заклади планують прийняти не менше заяв від абітурієнтів, ніж у попередні роки. Проте нові правила життя, спричинені карантинними обмеженнями, можуть негативно вплинути на кількість студентів, а заодно і на фінансовий стан самих університетів. Відтак у рівненських вишах уже підняли вартість навчання на кілька тисяч гривень.

Найбільше заяв щороку абітурієнти на Рівненщині подають до Рівненського державного гуманітарного університету. Пов’язано це, перш за все, з кількістю державного замовлення, яке має заклад. Торік у РДГУ найдешевше навчання було на релігієзнавстві і музеєзнавстві (12 тис. грн для першокурсника денної форми навчання), найдорожче — на іноземній філології (16 тис. грн). Цього року найдешевший рік навчання – 17 тис. грн на музеєзнавстві, менеджменті соціокультурної діяльності і культурології. А ось навчання на магістратурі цих же спеціальностей коштуватиме понад 17 тис. грн на рік.

Найдорожчою у гуманітарному університеті цього року залишається іноземна філологія – 20 тис. грн. на рік для денної форми бакалаврату, 24 тис. грн. – для денної форми магістратури.

Найдорожчою у гуманітарному університеті цього року залишається іноземна філологія – 20 тис. грн. на рік для денної форми бакалаврату, 24 тис. грн. – для денної форми магістратури. Якщо порахувати, то 5 років навчання на цьому факультеті, аби здобути диплом магістра, обійдеться у 115 тис. грн.

Навчання у Національному університеті водного господарства і природокористування – дещо дорожче. Найдешевші спеціальності у цьому виші – гуманітарні. 22 тис. грн. на рік потрібно буде заплатити за історію, релігієзнавство, культурологію, журналістику, інформаційну, архівну і бібліотечну справу, психологію, фізичну культуру і спорт. Найдорожче навчання - на факультеті архітектури і містобудування – 31 тис. грн за рік. Торік було 28 тис. грн. Навчання на заочній формі у НУВГП за всіма спеціальностями однакове - 11,5 тис. грн на рік.

У Національному університеті «Острозька академія» абітурієнтам пропонують обирати між двома шкалами оплати: прогресивною, за якою вартість навчання щороку зростатиме, та пропорційною, коли всі 4 роки навчання на бакалавраті коштуватимуть однаково. Так, найдорожче навчання в академії – 23 тис. грн на рік на праві, комп’ютерних науках і германських мовах. Найдешевше – на філософії, 18 тис. грн. Торік, до слова, найдешевше навчання в Острозькій академії коштувало 12 тис. грн, найдорожче — 21 тис. грн.

Реклама Google
 

Не дешевше, ніж в університетах коштує навчання у Рівненській медичній академії, яка ще донедавна була коледжем і продовжує готувати медсестер, зубних техніків і фельдшерів. Найдешевше навчання – на факультеті фізичної реабілітації, 21 тис. грн на рік. На фармації потрібно платити 27 тис. грн, на медсестринстві –23 тис. грн.

У Рівненському інституті Київського університету права рік навчання коштує 16 тис. грн на денній формі і 10 тис. грн – на заочній.

А навчання у приватному Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені Степана Дем’янчука значно дешевше, ніж у державних рівненських вишах: від 10,5 тис. грн (біологія) до 15,5 тис. грн (право) на денній формі бакалаврату.

Додамо, що вступна кампанія для першокурсників цього року у вишах розпочнеться у серпні. Прийматимуть документи 13-22 серпня, рейтингові списки мають оприлюднити 27 серпня. Зарахування на бюджет відбуватиметься до 5 вересня, на контракт – до кінця вересня. Для магістрів вступна кампанія повністю завершиться у вересні.

Валентин СТАВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel