Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пенсіонерка у Нідерландах вторгувала за стару вазу 9 мільйонів доларів

На аукціоні Sotheby's вона пішла з молотка за дев'ять мільйонів доларів.

Фотоколаж Суспільного.

Пенсіонерка у Нідерландах вторгувала за стару вазу 9 мільйонів доларів

На шафі в пенсіонерки припадала пилом ваза династії Цін, створена спеціально для імператора Китаю Цяньлуна

У Нідерландах 80-річна жінка випадково продала свою стару вазу за 9 мільйонів доларів, яка дісталась їй у спадок. Як повідомляє Суспільне з посиланням на CNN, жінка запросила до себе оцінювача, щоб дізнатися цінність кількох китайських творів мистецтва, які дісталися їй у спадок.

Серед них опинилася ваза династії Цін, створена спеціально для імператора Китаю Цяньлуна, який правив країною понад 60 років.  Фахівці відзначають, що крихкий артефакт близько 50 років провів у центральній Європі, а в останньої господині біля нього спокійно ходили кішки й собаки. 

Фахівці відзначають, що крихкий артефакт близько 50 років провів у центральній Європі, а в останньої господині біля нього спокійно ходили кішки й собаки.

«Ми зайшли до кімнати з безліччю китайських творів мистецтва, успадкованих багато років тому. Її чотири кішки вільно ходили серед них. Вона вказала на частково позолочену китайську вазу на шафі – заповітний предмет, який, як вона знала, був чимось особливим і цінним», – розповів нідерландський артконсультант Йохан Бош ван Розенталь.

У 1954 році вазу продали на аукціоні в Лондоні за 56 доларів, а потім перепродали за 101 долар. На аукціоні Sotheby's вона пішла з молотка за дев'ять мільйонів доларів.

Довідка. Ваза з «подвійними стінками» є лише одним з кількох подібних проєктів, які були зроблені тільки під керівництвом супервізора імператорської печі Тан Іна в 1742 і 1743 роках. Грушовидна ваза є прикладом стилю порцеляни, відомого як «Янца», в якому ремісники використовували забарвлення західного стилю і емалі в своєму ремеслі.

Telegram Channel