Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Академік Юхновський – Зеленському: хто проти державної мови, той є державним злочинцем

І́гор Рафаї́лович Юхновський – український фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І–IV скликань.

Фото 112.ua.

Академік Юхновський – Зеленському: хто проти державної мови, той є державним злочинцем

Старійшина українського парламентаризму з трибуни парламенту під час урочистого засідання з нагоди 30-ї річниці Декларації про державний суверенітет України звернувся до Президента

«Державність української мови є основою української держави, а хто проти цього – є державним злочинцем», – заявив академік Ігор Юхновський. Він звернувся до президента Зеленського із закликом стати прикладом для наслідування у прагненні говорити українською.

«Нехай ваша українська мова стане рідною і чудовою за своїм мелодійним звучанням. Нехай такою вона стане у вашій родині. Від вас яскравим світлом нехай вона пошириться на ваших соратників, і на всю державу», - сказав Юхновський. 

Зараз є страшна дійсність - війна. Йде війна за землю, за Україну. Будьте рішучим, мудрим і непереможним. Не бійтесь воювати – на те у вас є Збройні сили цієї країни!

Реклама Google

Він також закликав Володимира Зеленського скористатися досвідом державотворення п’ятого президента Порошенка. «Нехай ваш попередник  стане вашим радником і опорою. Не дозвольте знижувати авторитет попередніх президентів», - наголосив Юхновський.

На його думку, прийняття декларації про суверенітет стало вставним ключем у двері незалежної держави Україна. «Держава у своєму розвитку пережила міні-революції, Майдани. Кожен Майдан чогось досягав, але щось і втрачав. Всі досягнення Майданів вистраждані величезними масами народу. І за жодних подій і обставин вони не повинні втрачатись», - переконаний Ігор Юхновський. 

«Зараз є страшна дійсність - війна. Йде війна за землю, за Україну. Будьте рішучим, мудрим і непереможним. Не бійтесь воювати – на те у вас є Збройні сили цієї країни», - звернувся він до Зеленського. 

Юхновський також закликав молодих депутатів з монобільшості до культури парламентаризму. «Шановні депутати дев’ятого скликання! Будьте працьовитими, бережіть честь у Верховній Раді - cвоїми діями, своєю мовою, своїм зовнішнім виглядом. Уведіть обов’язково дрес-код. І одержуйте накінець шалену радість від прийнятих хороших законів Української держави», -  побажав академік Юхновський.

Telegram Channel