Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Заробітчани з України за п’ять років забезпечили 13% зростання економіки Польщі

Дослідники підрахували, що в Польщі перебуває приблизно від 900 тисяч до 1,1 мільйона українських мігрантів.

Фото Кордон.

Заробітчани з України за п’ять років забезпечили 13% зростання економіки Польщі

Група дослідників Варшавської школи економіки із Національного банку Польщі, у яку входять Павел Стшелецький, Якуб Ґровіц та Роберт Вишинський, провела дослідження, в якому проаналізувала, яким чином заробітчани з України вплинули на економіку країни в період із 2013 по 2018 рік

Виявилося, що заробітчани з України протягом цього періоду забезпечили середнє щорічне зростання економіки Польщі на 0,5% – це одна сьома (13%) від загальної динаміки ВВП країни за цей період. Про це пише Кордон.

На початку свого дослідження науковці кажуть, що, незважаючи на велику кількість покращень, яку приніс вступ в ЄС у 2004 році, між 2002 і 2013 роками Польщу покинули близько 1,2 мільйона поляків. Ця ситуація змінилася у 2014 році, коли в країну приїхали від 1 до 2 мільйонів українців, імміграція яких була спричинена економічними чинниками, зокрема початком російської агресії в Україні у 2014 році, яка, у свою чергу, зумовила економічну кризу.

Дослідники підрахували, що в Польщі перебуває приблизно від 900 тисяч до 1,1 мільйона українських мігрантів.

Зазначається, що українські заробітчани жили/живуть, переважно, у містах та шукали/шукають роботу в економічному чи сільськогосподарському секторах.

У зв’язку з тим, що не всі заробітчани знаходяться в країні легально, дослідники застосували два різних сценарії підрахунку точної кількості українських заробітчан у Польщі. Перший – чисельність українців розраховувалася на основі даних про кількість різних видів віз, посвідчень на проживання, які видали іммігрантам, та додаткової інформації про середню кількість часу, протягом якого кожен із заробітчан перебував у країні. У цей сценарій не входять особи, які: працювали нелегально або використовували для праці туристичну візу або біометричний паспорт (який дозволяє залишатися в країні протягом 3 місяців). Другий (альтернативний) – у ньому використали дані про платників податків і опитування, яке провели в 4 великих містах Польщі. У цьому сценарії береться до уваги інформація про кількість українців, які формально працювали нелегально (із використанням туристичної візи або біометричного паспорта).

У дослідженні також відзначаються дещо відмінні від поляків умови роботи в українських заробітчан: їхній робочий день довший, вони займаються менш кваліфікованою роботою та отримують меншу заробітну плату. Зазначається, що серед українських заробітчан більша кількість жінок, ніж серед місцевих працівників; кількість заробітчан, віком до 25, склала 36% проти 6% у поляків у 2018 році; частка заробітчан, які мають вищу освіту, склала 51% проти 35% у поляків у 2018 році; професійна освіта наявна в 9% заробітчан проти 30% поляків у 2018 році, водночас зазначається, що більшість заробітчан із України зайнята в так званих низьких професіях (56%), тільки 8% заробітчан мають працю з розряду високих професій (менеджери й інші спеціалісти).

Дослідники підрахували, що в Польщі перебуває приблизно від 900 тисяч до 1,1 мільйона українських мігрантів. Далі вони встановили, що протягом 2013-2018 років саме заробітчани з України забезпечили зростання ринку праці Польщі в середньому на 0,8% на рік. Із урахуванням цього показника автори висновують: українці в ці роки забезпечили зростання ВВП Польщі на 0,5% із загальних 3,6%.

«Масштабна імміграція українців у Польщу із 2013 року є безпрецедентним феноменом сучасної польської історії», – підсумовують автори. Утім вони відзначають, що забезпечити тривале зростання економіки Польщі за рахунок заробітчан навряд чи вийде: так, у 2018 році українці стали рідше їхати на заробітки до Польщі, ніж раніше.

Родіон ПРОКОПЧУК

Telegram Channel