Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Камінь-Каширщині топить. І буде топити

Фото polissia.net.

На Камінь-Каширщині топить. І буде топити

На водне господарство держава махнула рукою

Внаслідок серії потужних злив, що пройшли за останні кілька тижнів, у Камінь-Каширському і районі затопило майже три тисячі гектарів земель. Про це кажуть спеціалісти водного господарства. Відтак краяни, як можуть, рятують урожай та підраховують збитки.

Між тим, варто зауважити, що мешканцям Закарпатської області центральна влада таки пообіцяла компенсувати збитки, завдані природнім лихом. Натомість на Волині питання щодо відшкодування наслідків негоди поки розглядається, пише камінь-каширська районна газета «Полісся».

— Аби здійснити першочергові заходи із очищення меліоративних каналів та зменшити шкідливу дію великої води, необхідно 4,5 мільйони гривень, — повідомив начальник Камінь-Каширської експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Валентин Оксенюк.

За його словами, на потреби галузі в районі держава не виділяла кошти упродовж 15-ти останніх років. Тим часом, норма опадів, що випали з початку року на території краю, перевищена у півтора рази. А відтак, зважаючи на загрозливу ситуацію, переконує фахівець, представники влади мали б невідкладно діяти.

 

— Лише у 2017-2018 роках нам вдалося власними силами дещо очистити річку Цир, — наголошує Валентин Оксенюк. — У межах міста — до 2 кілометрів, 250 метрів ділянки розчищено між райцентром та селом Раків Ліс та кількасот метрів звільнили від рослинності у районі села Видерта. Зробити щось масштабніше наше відомство не в змозі, оскільки все упирається у відсутність фінансування. Із цього приводу сьогодні відправили звернення до обласної влади.

Ще за тиждень перед початком рясних дощів шлюз на річці Цир був відкритим. Натомість Прип’ять на той час була уже переповненою, відтак вода на території нашого району досить довго сходила. Чимало клопотів нашим працівникам завдають і власники угідь, розташованих поблизу річки. Люди зносять, звозять зілля і скидають у водні канали, а потім журяться, що затоплює їхні городи та нарікають на бездіяльність нашої служби.

П’ять років тому внаслідок горіння торфовищ були знищені захисні дамби, що давно потребують негайного відновлення. Через це при розливі річки затоплює сільськогосподарські угіддя жителів Грудківської, Видертської та Ворокомлівської сільських рад.

Крім того, розповідає керівник дільниці МУВГ, п’ять років тому внаслідок горіння торфовищ були знищені захисні дамби, що давно потребують негайного відновлення. Через це при розливі річки затоплює сільськогосподарські угіддя жителів Грудківської, Видертської та Ворокомлівської сільських рад. Крім того, русло Циру ближче до кордону з Любешівським районом занадто заросло. Тож під час паводку річка не справляється з величезним об’ємом води і виходить із берегів. Раніше, підкреслює Валентин Оксенюк, спеціалісти служби підремонтовували гідротехнічні об’єкти вручну: завозили пісок, щебінь. Але, щоб повною мірою відновити роботу дамб, каже, цього замало, бо на їх реконструкцію потрібні мільйони.

 

Проблема водогосподарників у районі, крім того, обумовлена відсутністю спецтехніки для очищення водних каналів. Також даються взнаки численні реорганізації, внаслідок яких структура втрачає фахівців.

Тим часом через велику кількість опадів значно піднявся рівень ґрунтових вод. Тож аварійно-рятувальні роботи здійснюють працівники служби МНС — відкачують воду з присадибних ділянок, споруд, від житлових будинків райцентру та села Раків Ліс. За словами рятувальників, людям значною мірою підтопило підвали у будинках та господарських будівлях. У такому разі, радять надзвичайники, по допомогу слід звертатися до комунальної служби.

Telegram Channel