Уже десятий рік працює у Луцькій спеціалізованій школі I-III ступенів №1 вчителем англійської мови Наталія Володимирівна Юхимчук. Працює плідно: стала одним з призерів конкурсу “Вчитель року-2003”, за результатами трьох дострокових атестацій її робота отримала вищу кваліфікаційну категорію...
Уже десятий рік працює у Луцькій спеціалізованій школі I-III ступенів №1 вчителем англійської мови Наталія Володимирівна Юхимчук. Працює плідно: стала одним з призерів конкурсу “Вчитель року-2003”, за результатами трьох дострокових атестацій її робота отримала вищу кваліфікаційну категорію.
Педагогам відомі її методичні публікації у професійних газетах та журналах. Вона є членом Всеукраїнського банку незалежних експертів Інституту навчальної літератури. Наталія Володимирівна не раз брала участь у Всеукраїнських семінарах для вчителів-предметників. За сумісництвом працює в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти вчителем-тренером. Водночас займається перекладом віршів волинського поета Костя Шишка та пише вірші сама. Та найбільшим здобутком пані Наталія вважає своїх діток — Христиночку та Богдасика, які щораз нагадують про її обов’язок – бути мамою! Наталія Володимирівна намагається відповідати цьому найвищому званню, щоразу тішити домашніх смачними стравами. Це їй вдається, оскільки має найкращих у світі вчителів: маму Лідію Петрівну Панасюк та бабусю (бабця Галя – знатна господиня, адже стаж “роботи біля плити” 60 років, без неї не обходилось жодне весілля у селі).
БАБУСИНІ ПАМПУШКИ Потерти на грубій тертці варену охолоджену картоплю (картоплин 6-8), додати борошно, два яйця (у піст яйця не додають), сіль і перець за смаком. Вимісити тісто густенько, щоб до рук не прилипало. Розкатати пластом товщиною у сантиметр та нарізати прямокутниками. Обсмажити пампушки в олії на пательні (бабуся вчили смажити з чотирьох сторін) та, приправивши часничком, подати до столу.
“ПЛЯЦКИ” ПО-КОРШІВСЬКИ На кислому молоці (0,5 л) замісити некруте тісто (так, щоб купки трималось), додати 2 чайні ложки соди (допоки не побачите реакції гашення, а тоді ретельно вимісити ще раз), сіль та цукор за смаком. Розділити на 6 рівних частин, з яких розкачати круглі “пляцки” товщиною в сантиметр за розміром пательні. Смажити на невеликій кількості олії та слабкому вогні з обох боків. Дітям смакує з варенням, а чоловікові до борщу й хліба не треба!
МАРЦИПАНИ «Тато, Володимир Михайлович, забужанського коріння, завжди сердував, коли ми з братом Михайлом їсти не хотіли, що марципанами нагодує, а виросла і спробувала - смачно!» — розповідає пані Наталія. Тісто: 0,5 л пива, 0,5 л олії, борошно. Замісити густо тісто так, аби воно до рук не липло, розкатати тонкий корж (2-3 мм), порізати на трикутники. На кожний покласти трохи варення, загорнути у вигляді трубочок. Так, аби начинка була у центрі «палички». Покласти на бляшку та випікати. Готові марципани посипати цукровою пудрою. До речі, страва пісна, якщо пиво безалкогольне!
ПИРІГ ПІСНИЙ З ВАРЕННЯМ Пачку маргарину розтерти з чотирма склянками борошна. Додати неповну склянку цукру, 2 чайні ложки соди (погашеної оцтом), трошки води (стільки, щоб тісто до рук не липло та добре вимісилось). Третю частину тіста покласти до морозилки, а решту, розкачавши тоненько, викласти на деко, зверху — шар варення, яке слід прикрити, натертим на грубій тертці, “мороженим” тістом. Випікати 20 хвилин у духовці. Швидко та смачно! Шановні господиньки! Чекаємо і від вас листів з не менш оригінальними рецептами страв і розповідями про себе. Бажано з фотографіями.