Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Китайцям це цікаво» – на Рівненщині  бурштинові копальні хочуть перетворити на туроб'єкт

Іноземці цікавляться, як це відбувається.

Фото Суспільного.

«Китайцям це цікаво» – на Рівненщині бурштинові копальні хочуть перетворити на туроб'єкт

Йдеться про клесівські копальні

Найпізнавальнішою частиною маршруту «Бурштинові копальні» обіцяють стати місця, де раніше в легальний і нелегальний спосіб добували бурштин. Про це інформує «Суспільне Рівне».

Пусткою, що виникла на місцях колишніх лісів і луків, туристів планують катати на квадроциклах.

Пусткою, що виникла на місцях колишніх лісів і луків, туристів планують катати на квадроциклах. Майбутній туристичний маршрут почали розробляти за участі професійної туроператорки Олександри Коваленко. Краєвиди Клесова вона порівнює з копальнями різних дорогоцінних каменів, які перетворилися на туристичні локації у багатьох країнах світу: від Камбоджі і Таїланду до Бразилії та Аргентини.

 

 «Всі пройшли шлях незаконного видобутку. Це не кращий шлях, але вони його пройшли. Після того, як це стало на законну колію , вони змогли показати історію, як це насправді відбувалося. Ми орієнтовані на іноземців. Китай цікавиться, вони хочуть побачити, як це відбувається. В них в кожній хаті має бути бурштин. Це дуже великий для них камінь щастя», – розповідає Олександра Коваленко.

Землю під майбутній туристичний об'єкт його розробники обіцяють залишити у власності територіальної громади. За участі місцевих жителів планують налагодити організацію майстер-класів з обробки бурштину, облаштувати продаж продуктів та сувенірів.

У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину.

Водночас, закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.

Попри те, що видобуток старательським методом є незаконним, він усе одно продовжується. Правоохоронці періодично звітують про влучення на Поліссі мотопомп, бурштину, про викриття копачів і скупників.

У місцях масового видобутку старателі неодноразово погрожували журналістам.

В середині липня відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку бурштину. Йдеться про дві ділянки на Рівненщині. При стартовій ціні у кількасот тисяч гривень за них віддають мільйони.

Telegram Channel