Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Горохівчанин, який вирощує фундук, запевняє: це досить рентабельний та цікавий бізнес

Цінний продукт вирощують на органічній основі.

Фото: Горохівська районна філія Волинського обласного центру зайнятості.

Горохівчанин, який вирощує фундук, запевняє: це досить рентабельний та цікавий бізнес

Микола Гаврилюк зі села Перемиль Горохівського району з 2015 року вирощує екзотичні горіхи. Має понад 20 різних сортів. Основний принцип у вирощуванні — ніяких мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин.

В рамках проєкту «Успіх в дії» днями фахівці Горохівської районної філії Волинського обласного центру зайнятості провели черговий захід для безробітних осіб, які зареєстровані в центрі зайнятості та для зацікавлених осіб з числа зайнятого населення у садибі Миколи Гаврилюка в с.Перемиль, на запрошення самого господаря. Саме він ініціював зустріч та ділився з нами своїми секретами успіху, якого вже зміг досягти. Пан Микола займається вирощуванням саджанців фундука з 2015 року, в саду нараховується понад двадцять сортів горіха. Основний принцип у вирощуванні — ніяких мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин.

Пан Микола на практиці показав, як робити горизонтальні й вертикальні відводки та розповів про відмінності між ними. Правда для себе обрав горизонтальний метод, коли гілка пришпилюється до землі й невдовзі на ній мають з’явитися корінці. Восени її можна буде перерізати і розсадити рослини.

Плоди мають високу калорійність і є цінним продуктом харчування. Особливо ціниться олія, яку добувають з ядра горіха.

Фундук не вибагливий до родючості грунту, але на багатих чорноземах урожай буде кращим. Що стосується кислотності, то реакція повинна бути близькою до нейтральної. Рослина любить вологу, але не перезволоження.

 

 Плоди мають високу калорійність і є цінним продуктом харчування. Особливо ціниться олія, яку добувають з ядра горіха. Різні сорти відрізняються різною формою плоду. Круглі придатні до машинної колки горіха і, відповідно, споживаються промисловістю. Видовжені горіхи продаються для населення у нелущеному вигляді.

« В Україні, якщо правильно підібрати сорти, можна закладати насадження абсолютно на всій території. На мою думку, це досить рентабельний та цікавий бізнес, і якщо підійти до справи з розумом — результат буде» — говорить Микола. 

 

Джерело: Горохівська районна філія Волинського обласного центру зайнятості
Telegram Channel