Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Коронавірус у кажанів існував десятиліттями – дослідження

Науковці пов'язують поширення недуги із незаконною торгівлею дикими тваринами.

Фото Pixabay.

Коронавірус у кажанів існував десятиліттями – дослідження

Еволюційний аналіз геному нового коронавірусу показав, що він відокремився від найбільш тісно пов'язаних з ним вірусів кажанів приблизно 40-70 років тому. Про це інформує Суспільне з посиланням на BBC.

Коронавіруси, які здатні заразити людину, можуть циркулювати у кажанів десятиліттями. За словами професора Девіда Робертсона з університету Глазго, що хоча Sars-CoV-2 (пандемічний коронавірус) і генетично дуже близький до найближчих відомих вірусів кажана, вони в часі розділяються на кілька десятиліть.

Реклама Google

«Нам дійсно потрібно зрозуміти, де або як вірус перейшов у людську популяцію. Якщо ми зараз вважаємо, що цей загальнолюдський вірус циркулює у кажанів, нам потрібно покращити моніторинг цього», — зазначив він.

Робертсон додав, що оскільки віруси існують десятиліттями, вони мали багато можливостей знайти нових господарів, зокрема і людський організм.

Дослідники порівнювали генетичний склад Sars-CoV-2 з близьким родичем у кажанів, вірусом, відомим як RaTG13. Вони виявили, що вони поділяють спільного предка, але пішли своїми еволюційними шляхами кілька десятиліть тому.

Професор Марк Пейджл з університету Редінга, який не брав участь у дослідженні, зазначив, що робота дозволяє припустити, що коронавіруси, які були здатні заразити людей, були у кажанів, можливо, від 40 до 70 років, утім залишались непоміченими.

На думку вчених, віруси продовжували заражати інших тварин, особливо тих, що контактували між собою через незаконну торгівлю дикими тваринами. 

На думку вчених, віруси продовжували заражати інших тварин, особливо тих, що контактували між собою через незаконну торгівлю дикими тваринами. Попередні дослідження свідчать про те, що панголіни, можливо, відігравали певну роль в еволюції Sars-CoV-2, утім останнє дослідження припускає, що це не так. Натомість панголіни, можливо, заразилися вірусом нещодавно через контакт саме через незаконну торгівлю.

Що відомо

Попередні дослідження виявили, що можливим джерелом нового коронавірусу можуть бути кажани. Однак їхня імунна система дозволяє їм жити з багатьма вірусами. Водночас деякі науковці заявили, що кажани не становлять небезпеки через пандемію COVID-19.

Нові дослідження стверджують, що панголіни могли бути переносниками коронавірусу, перш ніж він поширився серед людей.

Telegram Channel