Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як не стати «живим товаром»

Якщо роботодавець ухиляється від відповідей, це має насторожити.

Фото suspilne.media.

Як не стати «живим товаром»

30 липня — Міжнародний день захисту жертв торгівлі людьми

За результатами дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), 13% українців готові погодитися на ризиковану пропозицію роботи за кордоном. За роки незалежності жертвами торгівлі людьми стали понад 260 тисяч українців, а наша країна вийшла у лідери Південно-Східної Європи за кількістю постраждалих. При цьому 65% українців працювали на території Російської Федерації. Про це пише «Дзеркало тижня».

Вербувальники обманом заманюють українців .

Вербувальники обманом заманюють українців. З 2015 року і по сьогодні тягнеться справа так званих наркокур’єрів. Українських чоловіків обманом заманювали на роботу до Росії. Вербувальники обіцяли зарплату у тисячу доларів на місяць за роботу звичайним пішим кур’єром. Жодних вкладень не вимагалося: дорогу, харчування та проживання оплачував «роботодавець». Уже в перші дні українці зрозуміли, що стали жертвами обману, але тих, хто відмовлявся від нелегального заробітку, починали шантажувати та погрожували фізичною розправою.

Аби не потрапити на гачок трафікерів, юристи радять докладніше розпитати про деталі працевлаштування. Якщо роботодавець ухиляється від відповідей, це має насторожити.

«Переконайтеся, що у вас є робоча віза, та з'ясуйте, чи є у фірми-посередника відповідна ліцензія, — радить аналітик Правозахисної групи «СІЧ» Віктор Філатов. — Трудовий договір або контракт має бути складений зрозумілою мовою. Підписуйте договір лише з роботодавцем, а не з посередником. Повідомте рідним деталі поїздки та домовтеся про кодову фразу, яка буде свідчити, що ви потрапили в біду. Заздалегідь знайдіть контакти посольства або консульства України та організацій, які надають допомогу мігрантам».

Якщо постраждалий звертається в поліцію і заявляє, що постраждав від торгівлі людьми, — неважливо, чи є у нього паспорт і чи прострочена віза. Людина звільняється від відповідальності за перебування у країні без документів.

Якщо ж ви все-таки опинилися у критичній ситуації, не варто боятися звернутися до поліції. Україна є стороною Конвенції Ради Європи щодо протидії торгівлі людьми. Тож, якщо постраждалий звертається в поліцію і заявляє, що постраждав від торгівлі людьми, — неважливо, чи є у нього паспорт і чи прострочена віза. Людина звільняється від відповідальності за перебування у країні без документів і має право на захист за міжнародними правовими нормами.

Telegram Channel