Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
150 мільйонів доларів з ПриватБанку виводились на рахунки братів Суркісів  — розслідування Kroll

Суд у Лондоні розбирається у справі Приватбанку.

Фото Chicago morning star.

150 мільйонів доларів з ПриватБанку виводились на рахунки братів Суркісів — розслідування Kroll

Колишні власники націоналізованого ПриватБанку виводили з нього гроші, зокрема, через рахунки братів Суркісів, використовуючи схему багаторівневого кредитування. Про це пише американське видання Chicago morning star, яке опублікувало частину розслідування агентства Kroll

Згідно з цим розслідуванням, гроші на депозитах англійських компаній Суркісів виявилися кредитами, які ПриватБанк видав своїм пов’язаним особам у 2008−2010 році.

Видання пише, що у 2008−2010 роках ряд компаній, пов’язаних із Приватбанком, отримали кредити від ПриватБанку Кіпру на загальну суму $361 млн.

Видання пише, що у 2008−2010 роках ряд компаній, пов’язаних із Приватбанком, отримали кредити від ПриватБанку Кіпру на загальну суму $361 млн.

«Кредити на загальну суму 361 мільйон доларів США були згруповані частинами, в рамках яких видавалися з різницею в кілька хвилин, відразу після чого вони були спрямовані через мережу транзакцій між рахунками пов’язаних компаній, у яких немає очевидної комерційної мети», — йдеться у розслідуванні.

Реклама Google

За версією розслідувачів Kroll, ці гроші були згодом депоновані у Приватбанку - спочатку на термін до двох років на момент внесення застави на низку рахунків. А пізніше кошти перенаправили на депозитні рахунки шести компаній: Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments і Tamplemon Investments. Всі вони були зареєстровані в один і той же день за однією і тією ж адресою і перебували в юрисдикції Британських Віргінських островів.

«Ці шість власників рахунків становили близько 80% від загальної суми, внесеної в заставу на депозитах на Кіпрі, на загальну суму 245 мільйонів доларів США.  Відсотки, отримані по депозитах, були значно вищі, ніж відсотки за кредитами», — пише у звіті Kroll. «Позики, мабуть, є частиною більш великої довгострокової схеми, згідно якої позики, видані ПриватБанком Кіпру, були перероблені і погашені новими позиками, виданими під виглядом законного корпоративного кредитування.

 Всі шість депозитних рахунків, згаданих у звіті, ведуть до Григорія та Ігоря Суркісів. Це українські олігархи і ділові партнери Ігоря Коломойського, одного з найбільших акціонерів ПриватБанку.

За цією схемою з ПриватБанку було виведено як мінімум $ 150 млн, включаючи кредитні кошти і відсотки.

Як відомо, брати Суркіси намагалися довести в судах, що вони не були пов’язані з колишніми власниками Приватбанку і наполягали на тому, що процедура bail-in (технічна процедура націоналізації ПриватБанку) була незаконною.

Натомість у Високому суді Лондона, куди шість компаній та Ігор Суркіс теж подали позов, заявлений зв‘язок між братами Суркісами та Коломойським.

15 червня 2020 року Велика палата Верховного Суду України прийняла рішення закрити справу сім'ї Суркісів проти Національного банку України.

Незалежне розслідування діяльності Приватбанку Kroll, яке проводилося з 2016 по 2017 рік, показало, що Приватбанк був частиною великомасштабного шахрайства принаймні десять років до націоналізації банку, в результаті чого банк втратив не менше $ 5,5 млрд.

Telegram Channel