Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Чим закінчиться коронавірусне «протистояння» між Києвом і Луцьком?

Обласний центр Волині потрапив у «червону зону».

Фото Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Чим закінчиться коронавірусне «протистояння» між Києвом і Луцьком?

Державна комісія з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій минулої п’ятниці визначила, до якої зони карантинних обмежень належить кожен регіон України. Наш обласний центр (разом із Тернополем та Кіцманським районом Буковини) визнали «червоним». Помаранчевий рівень поширення COVID-19 — у Луцькому та Любешівському районах. Щоправда, не скрізь місцева влада погоджується виконувати непопулярне рішення уряду

«Будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах…»

На неприємну для наших краян звістку про відновлення жорсткого карантину першим відреагував Ігор Поліщук, радник луцького міського голови. Він заявив, що протокол Держкомісії вважає незаконним, а відтак Луцькрада не буде зупиняти транспорт, закривати дитсадки і заклади громадського харчування.

Учора депутати проголосували проти посилення карантину в обласному центрі Волині. До речі, незгоду із внесенням міста до «червоної зони» поширення коронавірусу висловив і мер Тернополя Сергій Надал.

Відповідь зі столиці не забарилася: заступник очільника МВС Антон Геращенко застеріг, що на місцях не хочуть карантину, бо через 2 місяці вибори. «Ті мери міст, які займаються популізмом, кажуть, що їм не потрібен карантин, будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах», – зазначив Геращенко. І вже в неділю суб’єктам господарювання в Луцьку почали надходити з поліції попередження щодо встановлення з 3 серпня 2020 року жорстких обмежень у зв’язку із запровадженням у місті так званого «червоного рівня епідемічної небезпеки».

Згодом і очільник МОЗ Максим Степанов наголосив, що на місцевих урядників впливає політика і що органи місцевої влади не можуть пом’якшувати карантинні обмеження, встановлені урядом.

До якої із зон належить той чи інший регіон, визначають за певною формулою, отже, не все залежить лише від кількості зареєстрованих хворих.

Однак у понеділок вранці в Луцьку майже нічого не нагадувало про його «почервоніння»: мами вели малечу в дитсадки, магазини, кафе й бари запрошували відвідувачів, курсував транспорт. От хіба що потяги далекого слідування перестали в обласному центрі зупинятися.

У тролейбусі №2, яким добиралася на роботу о пів на 9–ту ранку, була тиснява. Цього разу ніхто не нагадував, що пасажирів не повинно бути більше, аніж місць для сидіння. Кажуть, деякі перевізники вирішили не ризикувати й не випустили автобуси на маршрути, а людям удома не сидиться: кому треба на службу, кому на дачу («бо в полудень спекотно), кому до супермаркету, де обіцяють «знижки»… Усі обговорювали новину про «червоний статус» Луцька і в один голос нарікали на «дискримінацію»: мовляв, нема в нас «коронавірусного мору», в Рівному та Львові хворіє більше жителів і нічого…

І справді тижнів два лідирує за кількістю нових виявлених інфікованих за добу Львівщина, де на вчорашній день зареєстрували загалом 9921 випадок COVID-19 (+138 за попередню добу). У Рівненській області — 6270 (+75), у Чернівецькій — 6143 (+82), у Закарпатській — 5318 (+51), в Івано–Франківській — 4914 (+119). Тим часом на Волині зафіксовано 3949 випадків захворювання на COVID-19 (+61 за попередню добу).

«Вимагаємо скасувати рішення Державної комісії…»

Таке звернення до Президента та Верховної Ради ухвалили депутати вчора під час позачергової сесії Луцькради. Рішення Державної комісії ТЕБ та НС щодо «червоного» рівня епідемічної небезпеки в обласному центрі, на їхню думку, суперечить Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» і є не конституційним. Окрім цього, місцева влада прос ь поліцію утриматись від притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання, які працюватимуть на території Луцька з 3 серпня.

Чи прислухаються до голосу лучан у Києві? Головним аргументом, який міг би допомогти нам відстояти право на життя без жорстких карантинних обмежень, залишається реальне поліпшення ситуації з поширенням коронавірусу. На жаль, упродовж останнього тижня ми цим похвалитися не могли.

Реклама Google

Із 3949 випадків захворювання на COVID-19 серед волинян — 968 припадає на Луцьк, щодоби додавалося понад два десятки свіжовиявлених інфікованих. Начебто й небагато. Але до якої із зон належить той чи інший регіон, визначають за певною формулою, отже, не все залежить лише від кількості зареєстрованих хворих. На Львівщині, наприклад, їх виявили значно більше, бо там тестують у 5 разів більше людей, ніж у нас. Враховують у МОЗ також завантаженість у лікарнях, середню кількість проведених тестів, коефіцієнт виявлення випадків інфікування, показник динаміки поширення недуги. З останніми двома критеріями в нас хронічно не все гаразд.

Окрім Луцька, посилення карантинних обмежень, хоч і менш жорстке, анонсували для Луцького і Любешівського районів, які потрапили до помаранчевої зони. Як відреагували там? Поспілкуватися із головою Луцької РДА Володимиром Кецом, керівником районної комісії ТЕБ та НС, не вдалося. Володимир Олександрович, який багато зусиль доклав до ліквідації спалаху коронавірусної інфекції серед престарілих та інвалідів у селі Білосток, нині сам на лікарняному.

Голова Любешівської ОТГ Олег Кух у телефонній розмові сказав: 

— Моя думка така: урядові вимоги потрібно виконувати. В нас у громаді нема фахівців, які б могли посперечатися з МОЗ щодо епідситуації. А брати на себе відповідальність за життя і здоров’я жителів, не зважаючи на ризики, ми не можемо.

А представники бізнесу наголошують, що через карантин бюджет Волині вже недоотримав 27,3 мільйона гривень доходів, якщо ж рахувати включно з громадами, то нестача може становити аж 180 мільйонів гривень. Понад 70 власників і керівників закладів громадського харчування Луцька вважають Постанову Кабміну, на підставі якої Луцьк віднесено до «червоної» зони, незаконною.

Через карантин бюджет Волині вже недоотримав 27,3 мільйона гривень доходів, якщо ж рахувати включно з громадами, то нестача може становити аж 180 мільйонів гривень

І більшість волинян, звичайно ж, відстоюють право жити так, як раніше, бо вважають страхи перебільшеними. Однак із цим погоджуються не всі.

— Напишіть, скількох порушників маскового режиму поліція оштрафувала, кого із власників бізнесу, де забувають про карантин, покарали, — зателефонував наш читач Василь Струк із Луцького району.

До речі, за даними Волинського лабораторного центру за попередню добу в області зареєстровано 61 новий випадок захворювання на COVID-19: Луцьк — 26, Луцький район — 5, Ківерцівський — 9, Володимир–Волинський район — 8, Любешівський — 7, Маневицький — 3, Ковельський, Локачинський, Камінь-Каширський райони — по 1. Багато це чи мало? Аби було легше зорієнтуватися й не виникало спірних питань, Президент Володимир Зеленський учора доручив Кабміну доступніше пояснювати людям вимоги щодо карантинних обмежень.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel