Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як отримати гроші замість пакунка малюка

З осені будуть давати картки з 5 тисячами гривень.

Пакет малыша в Киевском городском роддоме №2, в Киеве, 7 декабря 2018 г. В этот день премьер-министр Украины Владимир Гройсман посетил один из роддомов Киева. Фото Мусиенко Владислав / POOL / УНИАН

Фото Суспільного.

Як отримати гроші замість пакунка малюка

Український держбанк буде давати спеціальну соціальну картку, гроші якої можуть бути використані виключно на дитячі товари, харчування, засоби гігієни

29 липня Кабінет міністрів ввів виплату 5 тисяч гривень на одного новонародженого замість пакунка малюка. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі Українського радіо розповіла, як отримати гроші замість бебі-боксів. Про це передає Суспільне.

«Бебі-бокси є тільки у Фінляндії, де їх запровадили, аби підтримати відповідальне батьківство. Але і там породілля може відмовитися від бебі-боксу і взяти грошима», — сказала Лазебна.

Реклама Google

Вона нагадала, що ідею запровадили у 2018 році, аби підтримувати породіль і надавати їм такі подарунки.

«Коли прийшов наш уряд, була визначена державна установа, яка повинна була провести тендерні процедури й визначити переможця, що закупить для українських породіль і розвезе відповідні бокси. Але 2,5 місяці у нас немає таких подарунків від держави, 8 регіонів залишися без боксів, і було прийнято рішення монетизувати цю натуральну допомогу і надати грошима людям таку підтримку», — зазначила міністерка.

Лазебна розповіла, як можна бути отримати спеціальну соціальну картку для купівлі спеціальних товарів.

«Ми довго думали, бо розуміли, що не всі є відповідальними батьками й не всі можуть скористатися грошима саме для дітей. Колеги з міністерства фінансів запропонували через державний український банк давати спеціальну соціальну картку, гроші якої можуть бути використані виключно на дитячі товари, харчування, засоби гігієни тощо. Нам сподобалася ця ідея, і уряд нас підтримав», — сказала вона. Лазебна зауважила, що цей пілотний проєкт запрацює з 1 вересня.

Лазебна зауважила, що цей пілотний проєкт запрацює з 1 вересня.

«Буде оголошення на сайті міністерства соціальної політики. Будуть публічні договори з усіма торговельними мережами, інтернет-магазинами, які долучаться до цього проєкту. Ми будемо надавати картки з 5 тисячами гривень, і люди з цих мереж купуватимуть товари. Готівку не можна буде зняти. Ми зробили так, як буде краще для людей. Нехай мами самі визначають, що їм треба. А не хтось буде використовувати такі ініціативи з власних міркувань», — пояснила міністерка.

Лазебна додала, що ці кошти можна використати протягом року з дня народження дитини. Потім ця картка згорає.

Telegram Channel