Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
В Афганістані фермери виготовляють опіум за допомогою сонячних батарей

У місцях, де ще кілька років тому були безлюдні пустелі, тепер зеленіють опіумні ферми.

Фото U.S. Marines via ISAFmedia (Вікіпедія).

В Афганістані фермери виготовляють опіум за допомогою сонячних батарей

Це явище тамтешні називають «героїновою революцією»

Афганістан є світовим лідером з виробництва опіуму вже близько двадцяти років. Відтоді як у країні з’явилися сонячні батареї, масштаби поставок наркотику зросли майже втричі. «Бабель» переказує матеріал BBC про те, що відомо про героїнову революцію в Афганістані та чому сонячні батареї набули нечуваної популярності серед місцевих наркоторговців.

Місцеві фермери масово скуповують сонячні батареї та використовують «зелену» енергію для вирощування опійного маку, з якого згодом виробляють героїн і морфій. 

Осередком виробництва опіуму стала одна з найнебезпечніших провінцій Афганістану — Гільменд. Протягом останніх восьми років місцеві фермери масово скуповують сонячні батареї та використовують «зелену» енергію для вирощування опійного маку, з якого згодом виробляють героїн і морфій.

У місцях, де ще кілька років тому були безлюдні пустелі, тепер зеленіють опіумні ферми. Цю тенденцію можна чітко простежити завдяки супутниковим знімкам провінції Гільменд, говорить британський дослідник Річард Бріттан. Він працює на компанію Alcis, яка аналізує супутникові знімки, зроблені у «складних середовищах». Це словосполучення — евфемізм на позначення небезпечних місць. Усі ферми побудовані за схожим принципом. Зазвичай це поле, поблизу якого розміщені кілька сонячних батарей і резервуар з водою: «Фермери роблять свердловину 100 метрів завглибшки, щоб дістатися до підземних вод, встановлюють електричний насос, під’єднують його до сонячних батарей і отримують воду для поливу».

Афганські наркоторговці перейшли на «зелену» електрику доволі швидко. Уперше сонячні батареї в Афганістані з’явилися у 2013 році. За рік їх почали продавати у столиці провінції Гільменд — місті Лашкаргах. Відтоді кількість сонячних батарей у регіоні щороку збільшувалася удвічі. 

Збільшення обсягів виробництва опіуму може нашкодити не лише наркозалежним. За останні вісім років ферм на півдні Афганістану стало так багато, що рівень ґрунтових вод у провінції Гільменд щороку зменшується на три метри. Дослідники переймаються, що такими темпами вода може просто закінчитися, і тоді понад півтора мільйона мешканців Афганістану будуть змушені покинути свої домівки. Деякі з них переїдуть до інших регіонів, багато хто спробує виїхати з країни в пошуках кращого життя до Європи або США. «Це буде велика криза», — каже Орзала Немат, керівниця Afghanistan Research and Evaluation Unit, найбільшого аналітичного центру країни.

Telegram Channel