Курси НБУ $ 38.99 € 42.35
За сім місяців шахраї обдурили 28 камінь-каширців

The abstract image of the hacker's hand reach through a laptop screen for stealing credit card in a wallet. the concept of cyber attack, virus, malware, illegally and cyber security.

Фото Getty Images.

За сім місяців шахраї обдурили 28 камінь-каширців

Правоохоронці попереджають про шахраїв

Упродовж 2019 року до правоохоронних органів Камінь-Каширського району надійшло 45, а у 2020 вже 28, звернень із повідомленням про вчинення відносно заявників кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 КК («шахрайство»), в тому числі з використанням можливостей мережі Інтернет та мобільного зв’язку. Про це інформує Камінь-Каширська РДА.

Здебільшого причиною такої ситуації є власна недбалість та надмірна довіра до людей, які знаходяться по той бік екрану монітора чи трубки телефону.

Найпоширеніший спосіб, яким ошукували жителів району це попередня оплата за товар, який продають на інтернет-сайтах, часто за очевидно заниженими цінами. Під різним приводом вдавані продавці відмовляються відправити товар поштовими перевізниками без попередньої оплати його вартості. Чим більше занижена ціна, тим більша спокуса у потерпілого його придбати. Цим шахраї і користуються. Їхні жертви забувають про обережність, банківськими переказами переводять гроші шахраям, які отримавши своє – зникають.

Найпоширеніший спосіб, яким ошукували жителів району це попередня оплата за товар, який продають на інтернет-сайтах, часто за очевидно заниженими цінами.  

Для прикладу, в цьому році до Камінь-Каширського відділу поліції звернулась громадянин, який безповоротно перерахував більше двох тисяч гривень за інструмент, оголошення про продаж якого побачив на популярному інтернет-сайті оголошень.

Однак, запобігти цьому способу шахрайства дуже легко. Не варто економити на декількох процентах від суми покупки за послугу післяплати за куплену річ у поштовому відділенні після його отримання. В більшості випадків, шахраї і самі відмовляються таким чином «продавати» товар. Одним із лідерів є шахрайство з використанням персональної інформації потерпілих про банківські картки. В умовах сьогодення, шахрай, який володіє Вашими персональними даними – власник Вашого життя.

Пам’ятайте, що співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом в телефонному режимі й уточнювати його особистісні дані. Паролі та інша інформація від банку – це взагалі інформація секретна. Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS! Якщо дзвонять й уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Проте потерпілими від цього виду злочину регулярно стають і жителі Камінь-Каширського району. Зокрема, нещодавно внаслідок таких необачних дій заявниця втратила більше 16 тисяч гривень власних коштів, якими заволоділи невідомі, використовуючи отримані від неї по телефону дані банківської картки.

На мобільний телефон заявниці надійшов дзвінок від чоловіка, який представився працівником служби безпеки банку. Приводом для дзвінка стала нібито перевірки персональних даних клієнта з метою запобігання блокування карткового рахунку. Скориставшись довірою потерпілої, шахрай отримав від неї всі необхідні дані банківської картки, а згодом і код з СМС-повідомлення для отримання доступу до грошей, якими розпорядились на власний розсуд.

Часто шахраї виманюють інформацію про банківські картки під приводом неможливості без цих даних переказати Вам гроші, наприклад, за товар, який Ви продаєте в інтернеті. Пам’ятайте, що для отримання грошового переказу на банківську картку достатньо повідомити лише її номер, який складається з 16 цифр, про те розголошення лише цього номеру також не є гарантією безпеки Ваших збережень на картці в майбутньому.

Telegram Channel