Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
За конфіскацією майна Коломойського у США може йти і кримінальне звинувачення

Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ.

Фото Київпост.

За конфіскацією майна Коломойського у США може йти і кримінальне звинувачення

Після цивільних скарг Мінюсту США, який звинуватив українського олігарха Ігоря Коломойського у шахрайстві та відмиванні грошей, можуть бути висунені й кримінальні обвинувачення – пише у своїй статті видання Kyiv Post

Цивільна конфіскація часто використовується як швидкий спосіб припинити контроль підозрюваних щодо майна, начебто придбаного злочинним шляхом. За словами Джона Лауро, адвоката США та колишнього федерального прокурора, вона часто проходить паралельно із кримінальним розслідуванням. Щоб повернути майно, Коломойський та його партнери мають довести, що гроші, на які вони купували майно, не були вкрадені. Однак Лауро сказав, що люди нечасто оскаржують цивільну конфіскацію, оскільки це може викрити їхню злочинну діяльність – пише видання.

Цивільна конфіскація часто використовується як швидкий спосіб припинити контроль підозрюваних щодо майна, начебто придбаного злочинним шляхом.

Реклама Google

Газета також нагадує, що за словами адвоката Коломойського Майкл Салліван заявив Washington Post олігарх «категорично заперечує звинувачення». Утім, Дар’я Каленюк, українська активістка та виконавчий директор Центру протидії корупції (ЦПК), вважає, що скарги Мін'юсту США проти Коломойського та Боголюбова є ознакою того, що відносно обох олігархів можуть висуватися і кримінальні звинувачення.

«Є великі перспективи прогресу у кримінальній справі проти Коломойського», - сказала Каленюк для Kyiv Post. «Я думаю, що ми скоро побачимо конфіскацію в кримінальному провадженні», - додала вона. За словами Каленюк, у прокуратури США є досить вагомі докази, щоб звинуватити Коломойського у злочині. Однак вони не мають наміру одразу розкривати все, що є на олігарха. «Я думаю, що це дуже продумана тактика», - каже Каленюк.

Вилучені активи зазвичай конфіскуються урядом США. Однак колишній федеральний прокурор Лауро говорить, що Міністерство юстиції пам'ятає про потерпілих і може ухвалити рішення щодо отримання на їхню користь компенсації з підсудних. Каленюк теж вважає, що Україні слід намагатися повернути ці 70 мільйонів доларів. Однак це може зайняти роки. «Україна має право повернути свої гроші повністю або частково», - сказала вона. Перш ніж це станеться, за її словами, Коломойський зробить усе можливе, щоб підірвати співпрацю України із Заходом.

Судові справи проти Коломойського відкриті також у Великобританії, Кіпрі, Ізраїлі та Швейцарії, повідомляє Kyiv Post.

Джерело: Kyiv Post.
Telegram Channel