Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Підстрелений велосипедист у Рівному: куля влучила у ребро та розтрощила його на 12 уламків

29-річний велосипедист, у якого вистрелив поліцейський, перебуває в хірургічному відділенні обласної лікарні.

Фото Суспільне.

Підстрелений велосипедист у Рівному: куля влучила у ребро та розтрощила його на 12 уламків

У патрульній поліції області розповіли про обставини, за яких коп вистрелив у велосипедиста у Рівному і дали свою оцінку вчинку колеги. Мати пораненого чоловіка діями копа обурена, вимагає показати відео з бодікамер. Його, через розслідування інциденту, не оприлюднюють. Чоловік – у лікарні, інцидент розслідує ДБР

29-річний велосипедист, у якого вистрелив поліцейський, перебуває в хірургічному відділенні обласної лікарні, пише Суспільне. Його стан – середньої важкості, розповіла матір пораненого Ольга Тимофєєва. Куля з травматичного пістолета влучила у ребро та розтрощила його на 12 уламків, які пошкодили печінку, сказала вона.

Нагадаємо, 10 серпня о 2-й ночі на вулиці Поповича екіпаж патрульних помітив чоловіка на велосипеді. Останній, як розповів керівник патрульної поліції Рівненщини Сергій Мерчук, ймовірно підпадав під опис велосипеда, який 27-го липня викрали на вулиці Шевченка. Тому копи прийняли рішення зупинити велосипедиста і встановити, чи велосипед не крадений.

29-річний велосипедист, у якого вистрелив поліцейський, перебуває в хірургічному відділенні обласної лікарні.

«Подавалися звукові сигнали і маячком. На жаль, велосипедист не зупинявся. Виражався нецензурною лексикою, показував непристойні жести, пришвидшив хід, виїхав перед автомобілем і почав «віляти». Патрульним поліцейським, зі слів його, було застосовано власний пристрій для відстрілу гумових куль. Я, як керівник, вважаю, що причин застосувавати зброю не було», – сказав Сергій Мерчук.

За словами матері пораненого, вона була на місці події. Переконує, там було дуже темно, тому не розуміє, як копи могли побачити, що велосипед крадений. Те, що син лаявся, жінка категорично заперечує.

Реклама Google

«Якщо він так казав, нехай вони це предоставлять, нехай покажуть. Нехай докажуть свою версію відео. Чому вони нікому не показують? Там було зовсім темно і нічого не освітлювалося, він хотів доїхати до заправки і зупинитися. І в той момент він почув постріл і впав з велосипеда. Тоді вони його ще скрутили, коліном притисли до землі, зачепили наручники на нього», – розказала Ольга Тимофєєва.

Власну травматичну зброю, з якої вистрелив поліцейський, мати при собі на службі він не мав права, пояснив Сергій Мерчук. Коп відсторонений від несення служби.

«Зі слів патрульного, щоби не наражати на небезпеку і не було ознак застосування вогнепальної зброї, він прийняв таке рішення. От якраз це було заборонено. В цих діях ми вбачаємо непрофесіоналізм. На вечірній перевірці у нього цього пристрою для гумових куль не було», – уточнив він.

За фактом перевищення службових обов'язків відкрили кримінальне провадження. Цією справою займаються слідчі Державного бюро розслідувань.

Відео з реєстратора та бодікамер Суспільному правоохоронці не надали, посилаючись на таємницю слідства. Не розголошують вони також імені та контактів відстороненого патрульного. У патрульній поліції додали, що сприяють розслідуванню, дій колеги не виправдовують. Він, за словами Сергія Мерчука, за чотири роки служби має позитивну характеристику, переживає за здоров'я травмованого й готовий йому допомагати. Але його дії були непрофесійними, наголосив керівник патрульної поліції Рівненщини.

«За фактом перевищення працівниками патрульної поліції області службових повноважень, які виразилися у спричиненні громадянинові кульового поранення зі зброї, розпочато кримінальне провадження. Санкція частини 2-ї статті 365-ї передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права займати посади на строк до 3-х років», – повідомила в.о. начальника відділу прокуратури Рівненської області Олена Ходак.

Telegram Channel