Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи повернуться в Україну хоча б крихти наших із вами грошей, виведених із Приватбанку

Діяльність Коломойського, Боголюбова й компанії в США розслідують зокрема підрозділ ФБР у Клівленді, відділ міжнародної корупції ФБР, Управління у міжнародних справах Міністерства юстиції США.

Фото zn.ua.

Чи повернуться в Україну хоча б крихти наших із вами грошей, виведених із Приватбанку

Видання «Дзеркало тижня» опублікувало версію американського правосуддя

«Усі інвестиції в США було зроблено з власних коштів, отриманих у 2007–2008 роках за угодою з Evraz і з доходів інших бізнесів, які зберігалися в Приватбанку. Все інше категорично відкидається», — так Ігор Коломойський прокоментував вимогу Мін’юсту США конфіскувати офісні центри в Луїсвіллі й Далласі, обшуки в офісі групи компаній Optima в Огайо та Флориді, а також обвинувачення на свою адресу в розкраданні мільярдів доларів із Приватбанку, а потім у відмиванні цих грошей у Сполучених Штатах.

«Дзеркало тижня» розповідає версію американського правосуддя. Текст заснований на скаргах, поданих Міністерством юстиції США в Окружний суд США Південного округу Флориди. Скарга — це просто твердження, і всі обвинувачувані вважаються невинуватими доти, доки їхньої провини не буде доведено в суді.

Корф разом із Коломойським і Боголюбовим був співвласником десятків компаній у США, найчастіше будучи їхнім президентом або гендиректором. Компанії, що належать і контрольовані Корфом, зазвичай мають у назві слово «Optima». Корф був також співвласником латвійської філії Приватбанку.

Лабер разом із Корфом купував компанії в США для Коломойського й Боголюбова під егідою компаній «Оптіма» й управляв ними. Лабер також входить до наглядової ради «Укрнафти», української нафтогазової компанії, в якій група «Приват» володіє значною часткою. Як і Корф, Лабер був співвласником латвійської філії Приватбанку.

Реклама Google

...Претензії до угод «оптім» завжди однакові: кредити видавалися на одні цілі, а витрачалися на інші, кредити мали повертатися з коштів, зароблених позичальниками, а поверталися за рахунок нових кредитів, причому взятих третіми компаніями, як застави були не реальні об'єкти, а права вимоги на поставки, яких ніколи не було. Але це лише прелюдія до обвинувачення, яка дозволяє суддям оцінити всю картину того, що відбувається, головне ж питання американського правосуддя до Коломойського, Боголюбова, Корфа й Лабера: чому сотні різних «оптім», які не ведуть нормальної господарської діяльності, з умовними трьома баксами на рахунках, за гроші кредитів українських компаній купували в США нерухомість? І однієї угоди з Evraz недостатньо, щоб на нього відповісти, тим більше тим, хто знає всі твої транзакції похвилинно й у кожному документі незмінно згадує про використання свого впливу на Приватбанк Коломойським і Боголюбовим, щоб «украсти мільярди з коштів банку».

Головне ж питання американського правосуддя до Коломойського, Боголюбова, Корфа й Лабера: чому сотні різних «оптім», які не ведуть нормальної господарської діяльності, з умовними трьома баксами на рахунках, за гроші кредитів українських компаній купували в США нерухомість?

А тепер відверто діяльність Коломойського, Боголюбова й компанії в США розслідують підрозділ ФБР у Клівленді, відділ міжнародної корупції ФБР, відділи кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів США та Служби митного й прикордонного контролю США за підтримки прокуратури Південного округу Флориди, прокуратури Північного округу штату Огайо й Управління у міжнародних справах Міністерства юстиції США. Хто розслідує діяльність Коломойського і Боголюбова в Україні?

Хто розслідує діяльність Коломойського і Боголюбова в Україні?

Десь в Офісі генерального прокурора припали пилом коробки з розслідуванням шахрайства в Приватбанку, проведеним міжнародним детективним агентством Kroll. Їх ніхто, крім Луценка й Богдана, навіть не відкрив. А в судах Лондона, Делавера й Кіпру використовують. І арешт на активи Коломойського і Боголюбова накладено Лондонським судом, а не якимось дніпровським. А ще рік тому, за інформацією ZN.UA, Мін’юст США передавав нашій Генеральній прокуратурі список активів Коломойського та Боголюбова в США з проханням перевірити, чи не були вони придбані за кошти, виведені з Приватбанку. І тут теж упоралися без нашої участі.

У результаті Штати вже ініціювали конфіскацію майна Коломойського та Боголюбова, а ми гадаємо, чи повернуться в Україну хоча б крихти наших із вами грошей, виведених із Приватбанку. Навіть підставити «фінансове» плече слідству не можемо. Так, Лондонський суд обмежив витрати Коломойського 20 тисячами фунтів на тиждень, але це обмеження не поширюється на оплату послуг його адвокатів. А це армія дорогих юристів, що представляють його інтереси в сотнях процесів в декількох країнах. Чи не час задуматися нашим державникам, де беруться гроші для утримання цієї армії і згадати, що як мінімум «Укрнафта» і «Центренерго» поки що у власності України, а не Коломойського. Складно, розумію, проте не соромно.

І це ще перед нинішньою владою не постало питання про екстрадицію обвинувачуваних, які сидять в Україні не з любові до батьківщини, а винятково зі страху перед американським правосуддям, про що ми теж уже писали. Хай там як, шестерню американського правосуддя вже не зупинити, і з позицією України в цій справі давно настав час визначитися, щоб потім традиційно не червоніти перед власними громадянами, та й перед іншими країнами.

Юлiя САМАЄВА, редактор відділу економіки DT.UA

Повну версію статті читайте за посиланням zn.ua

Джерело: «Дзеркало тижня»
Telegram Channel